Postao svjedok saradnik
1

Dobrosav Gavrić "cinkari" mafiju za azil JAR-u

SRNA
Dobrosav Gavrić
Dobrosav Gavrić
Dobrosav Gavrić (38), koji se nalazi na međunarodnoj potjernici zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, postao je svjedok saradnik u Južnoafričkoj Republici u procesu protiv pripadnika kartela ubijenog Cyrila Beekae.

Obavještajne službe Južnoafričke Republike prikupljaju informacije o vrhu organizovanog kriminala u Cape Townu od Gavrića, jer smatraju da ima brojna saznanja i da njegova svjedočenja mogu da budu ključni dokaz u procesima koji se vode protiv uhapšenih članova kartela, piše beogradski "Blic" na internet sajtu.

Gavrić zauzvrat očekuje dobijanje azila i odluku da neće biti deportovan u Srbiju. O tome će, ipak, južnoafričke vlasti odlučiti tek kada im Gavrić ispriča sve što zna.

Sagovornik "Blica" rekao je da je Gavrić ključni svjedok i u hapšenju ubice Cyrila Beekae, jer je jedini vidio napadača koji je automobilu prišao na motoru i ispalio rafal.

"Gavrić i Beeka su bili prijatelji i dobro su se poznavali. To znaju i obavještajne strukture u Cape Townu. On je bio prisutan kad je Beeka ubijen i predstavlja važnog svjedoka za državu, a s druge strane, može da posvjedoči i o poslovima Beekae", rekao je izvor lista.

Ukoliko Južnoafrička Republika odobri azil Gavriću, optužbe za prevaru će biti odbačene, kao i odluka o deportaciji u Srbiju.

On je bio član obezbjeđenja Cyrila Beekae koji je ubijen u martu 2011. godine. Prilikom obračuna bandi ranjen je Gavrić, kod koga je tada pronađeno pet grama kokaina i čiji je identitet otkrila policija.

Gavrić, koga u Srbiji čeka kazna od 35 godina zatvora, do tada se skrivao pod lažnim imenom Saša Kovačević, na čija je dokumenta i ušao u Cape Town 2008.

"Blic" prenosi da je sud u Cape Townu danas saopštio da je ponovo odbio Gavrićev zahtjev za azil, nakon što je to već jednom učinio u februaru.

Tužilac Dave Damerell izjavio je da bi trebalo odmah nastaviti sa saslušanjem Gavrića i odlučivanjem o njegovom izručenju. Gavrićev branilac Juan Smuts zatražio je odgađanje saslušanja i nastavka suđenja zbog lažnog predstavljanja, kako bi optuženi uložio žalbu na novo odbijanje azila.

Suđenje će biti nastavljeno 15. januara.