"Rat" nije završen
71

Đukanović: Nismo ni nakon Dejtonskog sporazuma pobijedili velikodržavni nacionalizam

SRNA/Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da je danas ključno pitanje na Balkanu kako će završiti dijalog između Beograda i Prištine i da bi on rješenje tražio poštujući Badinterovu formulu.

Đukanović je na forumu u Budvi rekao da se osim razgraničenja Srbije i Kosova očekuju razgraničenja između ostalih država regiona.

"Svi mislimo da smo nakon Dejtonskog sporazuma pobijedili ideje velikodržavnih nacionalizama u regionu, ali nismo. Taj rat nije završen. Ideja velikodržavnog nacionalizma je živahna i ciklično se obnavlja. Treba da zabrine što danas ima više razumijevanja za takve ideje na međunarodnim adresama", rekao je Đukanović.

On smatra da, ako se sada propusti šansa u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, mogu biti izgubljene godine, što se najbolje vidjelo na primjeru decenijskog zaostajanja Sjeverne Makedonije.

"Imam povjerenje prema akterima koji pregovaraju. Nema drugog rješenja osim multietničke demokratije u našim društvima", rekao je Đukanović i dodao da je najvažnije da se predsjednik Kosova Hashim Thaci i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sada vrate za sto.

Thaci je rekao je da će se normalizacija odnosa sa Srbijom brže desiti ako EU ponudi Kosovu bržu perspektivu i ukoliko ga ne izoluje, jer će u suprotnom doći do rasta nacionalizma i populizma.