Izborna noć
541

Đukanović na pragu gubitka vlasti i u Nikšiću, prosrpske koalicije slave pobjedu

Klix.ba
Podgoričani izašli na ulice (Foto: Printscreen)
Podgoričani izašli na ulice (Foto: Printscreen)
Na osnovu 80,3 posto obrađenih glasova sa današnjih izbora u Nikšiću, Centar za monitoring (CeMI) objavio da je za "Evropski tim za Nikšić" glasalo 39,7 posto birača, što bi trebalo donijeti 18 mandata. No to neće biti dovoljno za pobjedu jer će prosrpske partije skupa imati više mandata.
Prema podacima ove CeMI-ja, "Za budućnost Nikšića" ima 26,3 posto (11 mandata); Mir je naša nacija 23, 6(10); Crno na bijelo 4,4 (jedan mandat), a Narodni pokret 3,3 posto glasova (jedan mandat). SDP je još ispod cenzusa sa 2.7 posto glasova.

"Poslije 28 godina vlasti Mila Đukanovica u Nikšiću on je poražen", rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Na osnovu ovih rezultata vladajuća koalicija na nivou države premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića će preuzeti lokalnu vlast u Nikšiću od Đukanovićevog DPS-a.

Prosrpske partije su se podijelile u dva bloka, s jedne strane koalicija "Za Budućnost Nikšića" koju predvodi Demokratski front, blizak vlastima u Srbiji, a s druge koalicija "Mir je naša nacija" predvođena Demokratama Alekse Bečića, koja uživa naklonost Mitropolije crnogorske-primorske, ali i samog premijera Zdravka Krivokapića koji je i sam blizak crkvi.

Iz Općinske izborne komisije prve preliminarne podatke najavljuju oko ponoći. Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, pozvao je građane da večerašnju pobjedu proslave isključivo mirno i dostojanstveno u svojim domaćinstvima.

Međutim, neki već slave. Tako su građani Podgorice izašli večeras na ulice glavnog grada sa crnogorskim zastavama čekajući rezultate izbora u Nikšiću.

Lider Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić rekao je da su se stekli uslovi da Marko Kovačević bude gradonačelnik Nikšića.

Biračka mjesta na lokalnim izborima u Nikšiću zatvorena su u 20 sati, a izlaznost, prema posljednjem presjeku, je na nivou prethodnih parlamentarnih izbora, saopćeno je iz Opštinske izborne komisije (OIK).

Pravo glasa na izborima imalo je 58.833 birača koji su glasali na 138 biračkih mjesta.