Regija
0

Đukanović: Crna Gora će 1. decembra dobiti poziv za NATO

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Crne Gore Milo Đukanović poručio je danas da je ubijeđen da će Crna Gora 1.decembra dobiti poziv za članstvo u NATO. Đukanović je istakao da se nakon toga, u dogovoru sa ostalim političkim subjektima može krenuti u planiranje datuma parlamentarnih izbora.

U Skupštini Crne Gore danas je održan "premijerski sat", na kojem je premijer Milo Đukanović odgovarao na pitanja poslaničkih klubova. Đukanović je ponovio da će se na parlamentarne izbore ići sa novim zakonodavstvom.

"Ubijeđen sam da ćemo 1. decembra dobiti poziv u NATO, a 2. decembra smo spremni za izbore. Politička volja DPS-a je tu da idemo na izbore u skladu sa usvojenim zakonima. Nema prečeg interesa za državu od toga da nakon dobijanja poziva Crna Gora dobije kompetentnu i autorativnu vlast", kazao je Đukanović.

On je odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Milutina Simovića kakav će uticaj izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore imati na očekivanu odluku o upućivanju pozivnice za članstvo u NATO istakao da su EU i NATO povezani.

"Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i NATO-u su naši strateški prioriteti. Oni su zavisni jedno od drugoga, i čvrsto povezani. Dobre ocjene u Izvještaju koje se odnose na vladavinu prava i cjelovita slika svakako će biti uzete u obzir prilikom donošenja odluke o pozivnici u NATO. Crna Gora je napravila niz novih uspješnih koraka. Izvještaj daje i konstruktivne preporuke, a Crna Gora je definisala i konkretne zadatke, čime se pojačava i očekivanje konkretnih rezultata", rekao je Đukanović.

Više političkih subjekata u Crnoj Gori zahtijeva od vlade da se izbori na proljeće 2016. godine održe po novom izbornom zakonodavstvu, uz obaveznu primjenu elektronske identifikacije  birača. Đukanović je istakao da je obaveza vlade da se pridržava novog zakonodavstva.

"Nema novog i starog zakonodavstva-ima samo aktuelno, koje je budući da je usvojeno, suspendovalo staro. Nema menija šta ćemo iz novog, šta ćemo iz starog. Obavezni smo da se novog pridržavamo. U vladi smo učinili sve da se obezbijede sve neophodne pretpostavke za punu njegovu implementaciju. Nećemo moći da pronađemo bilo kakav razlog za sumnjičenje ishoda demokratske volje građana Crne Gore", poručio je Đukanović.