Kraj nedodirljivog

Đukanović blizu političkog arhiva Crne Gore: Dobija li BiH trećeg susjeda koji bi da je "čačka"?

Autor: D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Autor: D. Be.
20.03.2023. u 10:49

Drugog aprila Crna Gora će dobiti novog predsjednika, a građani će birati između Mila Đukanovića i Jakova Milatovića. Prema mnogim analizama, ali i mišljenjima, velike su šanse da će Đukanović postati prošlost crnogorske politike.

Njegova partija DPS je prije dvije godine nakon 30 godina vladavine izgubila na parlamentarnim izborima, a porazila ih je koalicija stranaka koje su prosrpski orijentisane. Sada Đukanoviću prijeti poraz i u utrci za predsjednika Crne Gore ako se u obzir uzme da će Jakov Milatović (Pokret Evropa) u drugom krugu imati veliku podršku upravo onih političkih snaga koje uživaju podršku Beograda.

Veliki pad povjerenja u Đukanovića

Đukanović je osvojio 35,3 posto glasova, Milatović 28,9 posto, a Mandić 19 posto. Slijede kandidat Demokrata Aleksa Bečić sa 11,3 posto, kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković sa 3,2 posto, kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović koji je osvojio 1,5 posto i nezavisni kandidat Jovan Radulović sa 0,8 posto.

S obzirom da je prosrpski orijentisana koalicija pobijedila na izborima u augustu i već je najavila veliku podršku Milatoviću, a ako se saberu glasovi koje su odnijeli Mandić, Bečić i Danilović (19 posto + 11,3 posto + 1,5 posto) veoma je izvjesno da će Milo Đukanović doživjeti poraz, ukoliko se ne desi neko neočekivano čudo.

Predsjednik DF-a Andrija Mandić je sinoć poručio da Crna Gora mora krenuti novim putem.

"Želim da zahvalim mom srpskom narodu u Crnoj Gori i svima narodima koji su prihvatili politiku pomirenja. Pred nama su parlamentarni izbori. DF i koalicija oko njega nastupiće na njima. Poslije ovih rezultata, završeno je vrijeme brutalne i odvratne kampanje protiv mene i DF-a. Izmišljali su razne laži, i u ovoj kampanji. Tvrdili smo da smo mi i DPS dvije strane iste medalje, ambasade su radile protiv nas, vodeći mediji. Pred nama su parlamentarni izbori”, rekao je.

Do jučer neprikosnoveni pobjednik svih predsjedničkih izbora u prvom krugu Milo Đukanović osvojio je, prema preliminarnim rezultatima, gotovo 60 hiljada manje nego 2018. godine (123 hiljade).

On je tada osvojio 53,8 posto glasova, a u tri decenije je proglašavan za predsjednika Crne Gore bez odlaska u drugi krug glasanja. Podaci iza 2018. i 2023. godine govore da je povjerenje u Đukanovića za četiri godine opalo za blizu 20 posto.

I predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je da su građani poslali jasnu poruku da je politika šefa države Mila Đukanovića stvar prošlosti i da je pobjednička većina iz 2020. godine sada osvojila oko 60 posto od ukupnog broja glasova što je 10 procenata više nego tada.

Bosna i Hercegovina između Milatovića i Milanovića

Haris Imamović, pisac i bivši savjetnik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, inače dobar poznavalac prilika u Crnoj gori, za Klix.ba kaže da u kontekstu Bosne i Hercegovine sinoćnjih rezultati izbora nisu dobre vijesti.

"BiH će biti između (Jakova) Milatovića i (Zorana) Milanovića. Umjesto dva susjeda koji su nas stalno pritiskali, miješali se u unutrašnje odnose, sada bi mogli imati takva tri susjeda. I to su nove glavobolje za nas", smatra Imamović.

Haris Imamović (Foto: FENA)
Haris Imamović (Foto: FENA)

On podsjeća da je politika Mila Đukanovića, ali i on kao persona, bila sjajna za BiH.

"U posljednjih 10 godina je napravio normalne odnose, to je ono što je trebalo za budućnost. To se vidjelo na nivou običnih ljudi, na nogometnim utakmicama, a da ne govorimo o međudržavnim odnosima. Imali smo odnose kakvi bi i trebali biti. Nema neriješenih pitanja, nema prijetnji, poštovao je sve i bio veoma senzibilan, tu je i priznanje genocida i Rezolucija o Srebrenici", naveo je.

Imamović ističe da su rezultati prvog kruga crnogorskih predsjedničkih izbora razočaravajući, ali i očekivani.

"Milatović se profilirao kao Đukanovićev najopasniji konkurent koji ima široku podršku. S jedne strane ima siguran prosrpski i proruski blok odnosno njihovo glasačko tijelo, a Milatović je rekao jednu ključnu stvar: 'Da je Mandić ranije ublažio retoriku, davno bi skinuli Milu'. Ovu kampanju je obilježilo to, pričali su blago, i čim nisu galamili - Crnogorce suverentiste nisu uplašili, kao ni Bošnjake i Albance. Zatim su 'jahali' na Milinom naslijeđu, sve što je neko loše uradio - pripisivali su njemu, sve to nakupljeno nezadovoljstvo. Đukanović je bio previše defanzivan u debatama, nije mogao iskomunicirati i odgovoriti na optužbe", kaže Imamović i naglašava da je Jakov Milatović daleko od proevropskog političara.

Naš sagovornik smatra da će predsjednik entiteta RS Milorad Dodik imati pravog partnera u Jakovu Milatoviću, a podsjeća i na njihov banjalučki sastanak prije dvije godine kada su na stolu bile zastavice Crne Gore i RS-a i gdje se razgovarali o odnosima Crne Gore i Republike Srpske.

"To je vrlo delikatno pitanje, oni znaju šta to znači za BiH. Mislim da će Dodik u njemu imati partnera", smatra Imamović.

Za kraj kaže da je Milatović nejasan i po pitanjima prošlosti jer one određuju sadašnjost i budućnost.

"Ako neko nije jasan prema zločinima, to je odmah zabrinjavajuće. Milatović rijetko govori o ’90-im, a i kada govori uljepašava ih, kao i o ratu u Ukrajini gdje kaže da su to 'nesretna dešavanja', baš kako govori i Beograd", zaključio je.