Na 10 minuta
20

Djelomično uspio protest vozača u Hrvatskoj zbog visokih cijena goriva

Klix.ba
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Vozači u Hrvatskoj, nezadovoljni visokim cijenama goriva, odlučili su blokirati saobraćaj danas tačno u 17 sati. Blokada saobraćaja nije u potpunosti uspjela, piše Index.hr, s obzirom da je samo nekoliko cesta bilo blokirano na 10 minuta.

Tačno u 17 sati danas na hrvatskim cestama trebalo je doći do blokade saobraćaja, ali kolone vozila stvorile su se u nekim dijelovima Zagreba, Rijeke, Osijeka i Požege.

Sudeći prema informacijama koje javljaju reporteri na terenu, u dijelovima Zagreba blokiran je saobraćaj na 10 minuta na Aveniji Većeslava Holjevca.

Saobraćaj je blokiran na 10 minuta i u Samoboru.

Source: Zagrebačka avenija, prosvjed protiv visokih cijena goriva by indexpromocija

Građanska inicijativa Ugasi motor već danima poziva građane da danas tačno u 17 sati ugase motore na svojim automobilima i ne pomiču ih deset minuta.

"Želimo zamoliti javnost da se sutra odazove u što većem broju u 17 sati i da zaustave svoje automobile kako bi ukazali vladi RH da su nameti na gorivo preveliki, a svi znamo što ti nameti dalje donose - rast cijena i pad standarda građana", rekao je jučer na press konferenciji pred Banskim dvorima jedan od organizatora prosvjeda, Vedran Franc.

Podsjetimon na ovu ideju vozači u Republici Hrvatskoj su došli nakon što su nezadovoljni građani Srbije i Bosne i Hercegovine u proteklim danima nekoliko puta blokirali ceste u većini gradova. Epilog protesta u BiH jeste odluka vlasti u oba entiteta da se cijene goriva snize za najmanje 0,05 KM.