|

Direktor SOA-e: Optužbe iz BiH o angažovanju islamista školski primjer lažnih vijesti

Direktor SOA-e: Optužbe iz BiH o angažovanju islamista školski primjer lažnih vijesti
3
A. D.
19.10.2019. u 13:34
43
komentara
3

dijeljenja
Direktor SOA-e: Optužbe iz BiH o angažovanju islamista školski primjer lažnih vijesti Daniel Markić (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)
Direktor hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić rekao je da se školski primjer širenja lažnih vijesti zbio u martu ove godine kada je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić objavio da SOA pokušava angažirati radikalne islamiste u BiH kako bi RH imala argumente o terorističkoj opasnosti.
O nje to rekao u Briselu gdje je na poziv Evropske komisije učestvovao u raspravi o lažnim vijestima i dezinformacijama na Sigurnosnom simpoziju Evropske komisije.

Zanimljivo je da je, govoreći o dezinformacijskim operacijama, kao konkretan primjer naveo slučaj kada su lažne vijesti o tome da je SOA poticala terorizam proširili mediji i pojedini dužnosnici Hrvatskoj susjedne zemlje, prenosi Vecernji.hr.

Kako se navodi, portal Žurnal.info, koji ima dobre veze s vrhom obavještajno-sigurnosnih struktura BiH, objavio je niz priča i svjedočenja osoba iz vehabijsko-selefijskih krugova koje su, navodno, hrvatske sigurnosno-obavještajne strukture pokušavale vrbovati te uz njihovu pomoć u BiH prebacivati oružje i eksploziv koji bi bili pohranjeni u islamske vjerske objekte i slične ustanove.

Mektić i Žurnal.info imenovali su i neke hrvatske diplomate koji su u BiH gradili takvu mrežu radi “hranjenja islamskog radikalizma”. Sigurnosno-obavještajna struktura Hrvatske odmah je dala do znanja da su i svi svjetski partneri RH i SOA-e zaprepašteni takvim potezom ministra sigurnosti BiH Mektića, kao i time što je on uopće i pomislio poigrati se u političke svrhe prizivanjem prijetnji islamskog radikalizma.

SOA je tada čak poslala poruku da će morati pretpostaviti da su Mektić i njegovi sponzori u obavještajnoj strukturi BiH tom operacijom ugrozili nacionalnu sigurnost Hrvatske, ali i BiH.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...