Skandal u Beogradu
767

Desničari došli na otvaranje izložbe "Duša Srebrenice", skandiraju Ratku Mladiću

G. M.
Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija
Policija je večeras spriječila grupu demonstranata koji su, kličući ratnom zločincu Ratku Mladiću, pokušali da prekinu otvaranje izložbe fotografija "Duša Srebrenice" višestruko nagrađivanog sarajevskog autora Midhata Poturovića u galeriji Endžio hab u centru Beograda, a ulaz u ulicu u kojoj se nalazi galerija je blokiran.

Policija je blokirala prilaze Dobračinoj ulici iz Vasine i Ulice braće Jugovića, gdje se prvobitno okupilo nekoliko mladića koji su se odazvali pozivu desničarskih organizacija na društvenim mrežama, da se okupe večeras ispred prostora u kojem se izložba održava, javlja N1 Srbija.

Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija

Oni su kasnije pokušali da Endžio habu priđu iz Vasine ulice, ali ih je tu također zaustavila policija. Osim skandiranja Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zbog genocida u Srebrenici, okupljeni momci uzvikuju i “Srebrenica nije genocid” i uvrede na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izuzev provokativnog skandiranja, dosad nije bilo nikakvih incidenata. Ispred same galerije u Dobračinoj istovremeno se okupilo nekoliko sugrađanki koje protestuju protiv održavanja izložbe.

Foto: N1 Srbija
Foto: N1 Srbija

Organizator izložbe “Duša Srebrenice” je Inicijativa mladih za ljudska prava. Fotografije u okviru izložbe nastale su tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili djeca, sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu.

Izložba će u Endžio habu biti otvorena do 13. jula, svakog dana od 13 do 19 sati.