1 od 5 miliona
13

Demonstranti u Beogradu formirali "slobodnu zonu", Vučić pozvan da kaže plan za Kosovo

Klix.ba
Foto: KRIK/Twitter
Foto: KRIK/Twitter
Novi protest "Jedan od pet miliona“ protiv aktuelne vlasti Srbije odnosno Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića počeo je večeras na Terazijama u centru Beograda obraćanjem glumca Branislava Lečića.

On je rekao da više nema alibija za poniženje i ukidanje slobode u Srbiji.

Lečić je od Vučića zatražio da saopći koje će to posljedice trpjeti Srbija zbog toga što, kako je rekao, građani nisu željeli da podrže njegov plan o razgraničenju sa Albancima na Kosovu.

Foto: KRIK/Twitter
Foto: KRIK/Twitter

"Koji je to tvoj plan za Kosovo Aleksandre Vučiću, kakvo je to razgraničenje? Ovaj narod mora da zna ono što ga se tiče i ono što mu je sudbinski važno. Sa kim si ga ti to podijelio? I još kažeš: Posljedice će biti strašne. Da ćemo kroz deset ili 20 godina snositi konsekvence zato što smo odbili tvoj nepostojeći plan", rekao je Lečić

Okupljeni su šetajući centralnim ulicama stigli ispred Predsjedništva, gdje je, nakon "Dnevnika slobodne Srbije", otvorena "slobodna zona". Prema riječima organizatora, ona će trajati svakoga dana od 13 do 21 sati, a u okviru nje biće organizovane tribine i razgovori sa građanima u kojima će učestvovati lideri opozicionih stranaka i javne ličnosti.

Svakog dana, u 14 sati bit će održavana konferencija za medije, u 20.30 emitovat će se "Dnevnik slobodne Srbije", a organizatori kažu da su od policije i "Zelenila" dobili sve potrebne dozvole za postavljanje šatora.

Podsetimo, prvi građanski protesti u Srbiji održani su 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Ljevice Srbije Borko Stefanović napadnut prije održavanja tribine u tom gradu.