Regija
3

Demonstranti obojili zgradu izborne komisije u Skoplju

SRNA
Više hiljada ljudi protestovalo je večeras u više gradova Makedonije zahtijevajući ostavku predsjednika Đorđa Ivanova i odgađanje izbora zakazanih za 5. juni, a demonstranti u Skoplju bacili su balone napunjene bojom na zgradu u kojoj je smještena Državna izborna komisija /DIK/.

Demonstranti su sprejevima u različitim bojama na ulici ispred DIK-a ispisali "šareni kraj" i "revolucija je šarena", zvižducima i skandiranjima izražavajući nezadovoljstvo što MUP snima protest.

Demonstranti već danima boje državne institucije i spomenike, izražavajući na taj način revolt protiv vlasti za projekat "Skoplje 2014" za šta je, prema njihovom mišljenju, bespotrebno potrošeno više od 600 miliona evra.

Demonstranti preko razglasa objavljuju kako su ugovarane izborne neregularnosti.

U Makedoniji se večeras održavaju protesti u Štipu, Velesu, Prilepu, Tetovu, Bitolju, Strumici, Radovišu, Đevđeliji, a prvi put i u Delčevu. Kriva Palanka i Obleševo danas su se priključili protestu blokadama puteva.

Demonstranti, osim neopozive ostavke predsjednika Ivanova, traže da ukine odluku koju je donio o aboliciji političara umiješanih u aferu "prisluškivanje" i zahtijevaju uključivanje nezavisnih predstavnika u rješavanju krize, kao i formiranje prelazne vlade sa zadatkom da u potpunosti implementira ključne reforme.

Demonstracije su počele 12. aprila, odmah nakon što je Ivanov potpisao ukaz o aboliciji političara, protiv kojih Specijalno javno tužilaštvo vodi krivične istrage u vezi sa aferom prisluškivanih razgovora, koju je lider opozicionog SDSM Zoran Zaev objelodanio prošle godine.

U više gradova Makedonije večeras se održani i kontraprotesti u organizaciji Građanskog pokreta za odbranu Makedonije /GPOM/.

Građani sa protesta u Bitolju, Velesu, Štipu, Delčevu, Đevđeliji, Strumici, Kumanovu, Radovišu i Tetovu poslali su poruku da izbori treba da se održe 5. juna i time stavi kraj političkoj krizi u Makedoniji.