Saradnja zemalja
9

Delegacija Parlamenta Rusije danas boravi u Beogradu, najavljen sastanak i s Vučićem

SRNA/Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Delegacija Parlamenta Rusije, na čelu s predsjednikom Dume Vjačeslavom Volodinom, boravit će danas u posjeti Srbiji povodom četvrte sjednice Komisije za saradnju parlamenata dviju zemalja.

U okviru posjete, Volodin će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obratiti se zastupnicima Skupštine Srbije na posebnoj sjednici i razgovarati s predsjednicom srpskog parlamenta Majom Gojković.

Teme sjednice su međuparlamentarna saradnja u bilateralnim i multilateralnim formatima, suprotstavljanje savremenim izazovima i prijetnjama, pronalaženje puteva stvaranja novog sigurnosnog sistema, borba za temeljne principe međunarodnog prava, uključujući i rješavanje kosovskog pitanja.

Komisija će razmatrati i saradnju Srbije i Rusije u oblasti energetike, saradnju u oblasti kulture, naučnih i omladinskih razmjena.

"Sputnjik" je, pozivajući se na izvor u ruskoj Dumi, javio da bi Volodin i Vučić trebalo da razgovaraju o hapšenju ruskog službenika Unmika na Kosovu Mihaila Krasnoščekova, kao i o zaoštravanju situacije na Kosovu.