Beograd
0

Deklaracija o osudi zločina nad Srbima do kraja juna

SRNA
Zgrada srbijanskog parlamenta (Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com)
Zgrada srbijanskog parlamenta (Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com)
Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izrazila je danas očekivanje da će parlament do kraja juna usvojiti deklaraciju o osudi zločina nad Srbima tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Ona je nakon sjednice skupštinskog Kolegija na kojoj je razmatran prijedlog deklaracije rekla novinarima da će u tom dokumentu parlamenti drugih bivših jugoslovenskih republika biti pozvani da osude zločine nad Srbima, kao što je Skupština Srbije osudila zločin nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Bilo je sugestija da se u tu deklaraciju unesu i stradanja naših vojnika u Sloveniji, kao i zločini nad građanima Srbije koji nisu srpske nacionalnosti", rekla je Đukić - Dejanović. 

Predsjednica Skupštine Srbije rekla je da će uzeti u obzir sva mišljenja predstavnika poslaničkih grupa i pokušati da ih uvrsti u tekst deklaracije. 

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da u deklaraciji treba osuditi zločine nad Srbima i građanima Srbije nesrpske nacionalnosti. 

Sjednicu Kolegijuma napustio je oko 16 sati šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke  Dragan Todorović jer je vladajuća većina odbila da raspravlja o prijedlogu dvije rezolucije koje su podnijeli radikali.

Todorović je novinarima u parlamentu rekao  da deklaracija vladajućoj većini služi za unutrašnju upotrebu i da taj dokument neće imati nikakav uticaj na parlamente drugih bivših jugoslovenskih republika. 
"Deklaracija služi da se spere gorak ukus poslije donošenja Deklaracije o Srebrenici", rekao je Todorović i optužio vlast da je taj dokument usvojila pod pritiscima SAD i Turske.  

Todorović je naveo da je SRS na sjednici Kolegija predložio da Skupština Srbije osudi zločine počinjene nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, kao i da osudi zločine nad Jermenima u Otomanskom carstvu.

Sjednici Kolegijuma prisustvovali su šefovi poslaničkih grupa Za evropsku Srbiju, Liberalno demokratske partije, Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera, te G17 Plus. Nisu prisustvovali predstavnici Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije.