{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deklaracija o osudi zločina nad Srbima do kraja juna

S
5.5.2010. u 18:52
0
5
Deklaracija o osudi zločina nad Srbima do kraja juna
0
Deklaracija o osudi zločina nad Srbima do kraja juna
Zgrada srbijanskog parlamenta (Foto: Arhiva/Sarajevo-x.com)
Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izrazila je danas očekivanje da će parlament do kraja juna usvojiti deklaraciju o osudi zločina nad Srbima tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.
Ona je nakon sjednice skupštinskog Kolegija na kojoj je razmatran prijedlog deklaracije rekla novinarima da će u tom dokumentu parlamenti drugih bivših jugoslovenskih republika biti pozvani da osude zločine nad Srbima, kao što je Skupština Srbije osudila zločin nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Bilo je sugestija da se u tu deklaraciju unesu i stradanja naših vojnika u Sloveniji, kao i zločini nad građanima Srbije koji nisu srpske nacionalnosti", rekla je Đukić - Dejanović.

Predsjednica Skupštine Srbije rekla je da će uzeti u obzir sva mišljenja predstavnika poslaničkih grupa i pokušati da ih uvrsti u tekst deklaracije.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da u deklaraciji treba osuditi zločine nad Srbima i građanima Srbije nesrpske nacionalnosti.

Sjednicu Kolegijuma napustio je oko 16 sati šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović jer je vladajuća većina odbila da raspravlja o prijedlogu dvije rezolucije koje su podnijeli radikali.

Todorović je novinarima u parlamentu rekao da deklaracija vladajućoj većini služi za unutrašnju upotrebu i da taj dokument neće imati nikakav uticaj na parlamente drugih bivših jugoslovenskih republika.

"Deklaracija služi da se spere gorak ukus poslije donošenja Deklaracije o Srebrenici", rekao je Todorović i optužio vlast da je taj dokument usvojila pod pritiscima SAD i Turske.

Todorović je naveo da je SRS na sjednici Kolegija predložio da Skupština Srbije osudi zločine počinjene nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, kao i da osudi zločine nad Jermenima u Otomanskom carstvu.

Sjednici Kolegijuma prisustvovali su šefovi poslaničkih grupa Za evropsku Srbiju, Liberalno demokratske partije, Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera, te G17 Plus. Nisu prisustvovali predstavnici Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: