Davutoglu u Beogradu: Cilj Turske su dobri odnosi sa Srbijom i stabilnost BiH i regije

A
Anadolija
28.12.2015. u 15:52
0
47
Davutoglu u Beogradu: Cilj Turske su dobri odnosi sa Srbijom i stabilnost BiH i regije
0
Davutoglu u Beogradu: Cilj Turske su dobri odnosi sa Srbijom i stabilnost BiH i regije Ahmet Davutoglu (Foto: Anadolija)
Cilj Turske su dobri odnosi sa Srbijom, stabilnost Bosne i Hercegovine i stabilnost regije u cjelini, poručio je danas u Beogradu premijer Turske Ahmet Davutoglu nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.
Podsjetio je da je kao ministar vanjskih poslova deset puta boravio u Beogradu i prisutnima na gostoprimstvu zahvalio na srpskom jeziku.

Davutoglu je kazao kako je nakon Kipra i Azerbejdžana, došao u Srbiju i da je to pokazatelj značaja koji Turska pridaje Srbiji.

"Iako nemamo granicu sa Srbijom, mi je prihvatamo kao komšijsku zemlju. Danas smo donijeli vrlo važnu odluku, a to je formiranje međudržavnog vijeća, poput sastanka dviju vlada uz predsjedavanje dvojice premijera", rekao je Davutoglu.

Ukazao je na potrebu povećanja trgovinske razmjene između dvije zemlje, koja, kako je naveo, treba što prije da dosegne milijardu eura. Odnosi Turske i Srbije doprinijet će i razvoju regije u cjelini, poručio je turski premijer.

"Dobri bilateralni odnosi Turske i Srbije osnov su stabilnosti i dobrih odnosa u regiji, na Balkanu", rekao je Davutoglu.

Kazao je i kako je Vučić danas pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića da im se sutra pridruži u Beogradu, a potom da zajedno posjete Novi Pazar.

"Naš najvažniji cilj je, pored dobrih odnosa sa Srbijom, stabilnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji", rekao je Ahmet Davutoglu.

Prema njegovim riječima, punopravno članstvo Srbije i Turske u Evropskoj uniji veoma je važno i za EU, jer će to doprinijeti postajanju Evrope "kontinentom mira".

Današnja posjeta Beogradu je izuzetno dobra poruka u cilju jačanja regionalnog mira i stabilnosti, kao što će, smatra Davutoglu, biti i sutrašnja posjeta Sandžaku.

Odnosi Turske i RusijeTurski premijer Davutoglu je rekao da se slaže sa srbijanskim kolegom Vučićem koji je rekao kako "Srbija ne stremi rješavanju svjetskih problema" odgovarajući na upit da komentariše odnose Srbije i Turske nakon obaranja ruskog vojnog aviona koji je povrijedio turski zračni prostor.

"S Vučićem se ne slažem samo u jednom, a to je njegova izjava da je Srbija mala zemlja. Nije tako, Srbija je veoma značajna zemlja i treća strana, odnosi s nekom trećom stranom ne mogu da naruše odnose Srbije i Turske", kazao je.

On je dodao kako je "Balkan ukusna supa s različitim sastojcima", na šta je Vučić kazao kako "bježi od metafora kada je Balkan u pitanju".

Davutoglu je podsjetio potom kako "postoje oni koji žele izazvati nestabilnosti na Balkanu", a kako je rekao, želja Turske i državnika balkanskih zemalja je mir i stabilnost u regiji koju ispunjavaju različitosti uz međusobno poštivanje i uvažavanje.

Poruka Srbima"Naš pristup je takav. Kao što sam rekao, ja volim Beograd, kao i Istanbul. Vučić, kada dođe u Istanbul, treba da se osjeća tako. To je izraz ljubavi, ne neke historijske tvrdnje. Kažem svim Srbima; 'Istanbul je vaš grad, Antalija je vaš grad', i neka ga svi nazivaju svojim gradom, bilo bi mi jako drago zbog toga. Sve te izjave treba tako posmatrati", rekao je Davutoglu u vezi sa ranijim izjavama turskih zvaničnika u koja su neke od gradova u regiji nazivali svojima, na šta su ih dočekale brojne reakcije.

Vučić je, kako je kazao Davutoglu, nakon događaja u Srebrenici 11. jula ove godine, pokazao političku zrelost i ukazao na važnost što skorijeg prevazilaženja problema iz prošlosti.

Davutoglu je podsjetio da će na Srpsko-turskom poslovnom forumu večeras prisustvovati 137 privrednika iz Turske, odnosno ukupno 500 učesnika.


Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: