Odluka suda u Beogradu
0

Darku Šariću ukinuta pravosnažna presuda za šverc kokaina

B. R.
Darko Šarić (Foto: EPA-EFE)
Darko Šarić (Foto: EPA-EFE)
Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo je pravosnažnu kaznu Darku Šariću i drugima koji su osuđeni zbog šverca kokaina. Naložio je da Apelacioni sud u Beogradu ponovo donese odluku, tj. presudu.

Kako piše srbijanski portal Telegraf, drugostepena presuda je ukinuta zbog toga što je u petočalnom vijeću Apelacionog suda bilo dvoje sudija koji su prethodno odlučivali o produženju pritvora Šariću.

Shodno tome je ocijenjeno da je time dovedena u pitanje nepristrasnost "funkcionalne prirode" kod spomenutih sudija. Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da su bili ispunjeni uslovi da se oni izuzmu u odlučivanju po žalbama na prvostepenu presudu.

Kako je naveo Vrhovni kasacioni sud, drugostepenom presudom je učinjena bitna povreda odredbi krivičnog postupka. Ovaj sud nije ocjenjivao zahtjev za zaštitu zakonitosti branilaca ostalih okrivljenih, smatrajući da je to, kako je istaknuto, bespredmetno u ovakvoj procesnoj situaciji.

Apelacioni sud je u novembru prošle godine Šariću izrekao kaznu od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno, prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud. Među osuđenima je za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Krajem jula 2020. Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona eura zarađenih od prodaje narkotika. U toku je žalbeni postupak u ovom slučaju, piše Telegraf.