Regija
0

Darku Šariću određen pritvor od 60 dana

Klix.ba
Specijalni sud u Beogradu odredio je danas pritvor do 60 dana narko-bosu Darku Šariću zbog opasnosti od bjekstva i drugih razloga u konkretnom slučaju.

Šarić je uhapšen rano jutros u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore, odnosno jutros rano je u pratnji policije sletio na beogradski aerodrom. Šarić koji je rodom iz Pljevalja se krio u zemljama Južne Amerike gdje je i lociran i priveden.

Dežurno krivično vanpretresno vijeće je našlo da i dalje stoje razlozi zbog kojih mu je pritvor bio određen 9. decembra 2010. godine, precizira se u saopćenju suda. Pritvor traje do dalje odluke suda, a najduže 60 dana, napominje sud., prenose Novosti.rs.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, s obzirom na to da postoji opravdana sumnja da se u konkretnom slučaju radi o veoma ozbiljnom i organizovanom švercu kokaina, kao i činjenici da je ranije osuđivan.

Takođe, krivično vanpretresno vijeće prihvatilo je i predlog Tužilaštva za organizovani kriminal da se Šariću odredi pritvor zbog toga što je za krivična djela koja mu se stavljaju na teret propisana kazna zatvora veća od deset godina, a način izvršenja i težina posljedice su takvi da su doveli do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Šariću kao organizatoru kriminalne grupe za šverc kokaina prijeti kazna do 15 godina zatvora.