Regija
37

Danas sahrana Jovanke Broz: Odlazak posljednjeg simbola SFRJ

Anadolija
Jovanka Broz (Foto: AFP)
Jovanka Broz (Foto: AFP)
U Kući cvijeća u Beograda danas će, uz počasnu stražu njenih saboraca iz Like i Grade Vojske Srbije, biti sahranjena Jovanka Broz, supruga doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Svjetski i mediji u regiji ocjenjuju smrt Jovanke Broz kao "kraj jedne ere" i definitivan kraj Jugoslavije, jer je Jovanka Broz zasigurno bila jedan od simbola bivše velike balkanske države.

Pojedini analitičari i mediji ističu kako je Broz imala sudbinu kao i Jugoslavija. Decenije ugodnog života i komfora, a umrla je sama i gotovo u bijedi.

Oproštajni govor na sahrani Jovanke Broz održat će premijer Srbije Ivica Dačić, a pojedini srbijanski mediji će direktno prenositi sahranu. U ime porodice od Jovanke će se oprostiti njen sestrić Goran Aleksić, kao i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Pored delegacija antifašističkih udruženja iz cjele bivše Jugoslavije, na sahranu će doći i ambasadori Rusije, Bjelorusije, Konga, Crne Gore, Japana, te više od 50 novinarskih ekipa iz cijeog svijeta.

Od antifašističkih udruženja dolaze delegacije Jugoslovenskog centra "Tito" iz Beograda, društava "J. B. Tito" iz Banje Luke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana "J. B. Tito" iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije...

Na bijeloj mramornoj ploči pored imena i prezimena i godine rođenja, na grobu Jovanke Broz bit će samo jedan vijenac koji će postaviti porodica, a svi ostali ostavit će po jedan cvijet da grob ne bi bio pretrpan.

Jovanka Broz bila je potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941. godine. Tto je razlog zbog koga će sahrana biti obavljena uz plotun i sve vojne počasti. Građani će u mimohodu moći da obiđu grob na kojem će biti postavljena ploča od bijelog mermera.

Na ploči će, zlatnim slovima, identičnim kao ona na Titovoj ploči, biti ispisano "Jovanka Broz 1924-2013".

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je ranije da će sahrana biti obavljena "bez velike pompe, gužve i velikih troškova", ali da će "u svakom slučaju to biti sahrana koja dolikuje ženi koja je bila prva dama nekadašnje države".

"To je najmanje što smo mogli u ovim okolnostima da uradimo", rekao je Ljajić.

Jovanka Broz je preminula u nedjelju u Beogradu, u 89. godini, uslijed zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.