{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas prvi krug izbora u Islamskoj zajednici u Srbiji

A
2.9.2012. u 11:26
1
Danas prvi krug izbora u Islamskoj zajednici u Srbiji
1
Danas prvi krug izbora u Islamskoj zajednici u Srbiji
Foto: Anadolija
Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) sprovest će danas prvi krug izbora za članove džematskih odbora i zastupnike u Skupštini medžlisa.
Biračko pravo ima svaki član Islamske zajednice koji je navršio 18 godina, a koji na dan izbora ličnim dokumentom potvrdi teritorijalnu pripadnost određenom džematu (području jedne džamije).

Prema Ustavu IZuS-a pasivno biračko pravo u Islamskoj zajednici ima svaki član Islamske zajednice koji je navršio 18 godina i koji izvršava svoje obaveze u džematu, prenosi agencija Anadolija.

Komisija za izbore dužna je odbiti kandidaturu osobe za koje se utvrdi da ne ispunjava uvjete za izbor u organe Islamske zajednice. Kako predviđa Ustav u predstavničkim organima Islamske zajednice ne može biti više od jedne polovine vjerskih službenika, niti manje od jedne trećine njih.

IZuS je pozvala sve članove Islamske zajednice da na dan glasanja budu u svojim džematima, gdje će u periodu od deset do 17.00 sati moći ostvariti svoje biračko pravo. U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije isamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji na čijem je čelu glavni muftija Muamer Zukorlić i Islamska zajednica Srbije koju predvodi reisu-l-ulema Adem Zilkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: