|

Danas izbori na Kosovu, Vučić pozvao Srbe da glasaju

Danas izbori na Kosovu, Vučić pozvao Srbe da glasaju
9
I. P.
6.10.2019. u 07:54
45
komentara
9

dijeljenja
Danas izbori na Kosovu, Vučić pozvao Srbe da glasaju Foto: EPA-EFE
Na Kosovu se danas održavaju prijevremeni opći izbori. Glasaju i Srbi i Albanci, a pobjednici će moći da iniciraju formiranje buduće vlade uz odabir premijera.
Također, ovo su izbori za parlament, a najjače albanske partije u sljedećem sazivu mogle bi biti Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Samoopredjeljenje Albina Kurtija, Demokratsku partiju Kosova Kadrija Veselija i Alijansu za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja.

Srbima je određeno 10 mjesta od ukupno 120 u paralmentu, a u utrku za te vrijedne pozicije ušli su Srpska lista i koalicija Sloboda, sastavljena od Partije kosovskih Srba (PSK) Aleksandra Jablanovića i Srpske liberalne stranke (SLS) Slobodana Petrovića.

Srpska lista ima otvorenu podršku Vlade Srbije, a sve druge partije smatraju se "izdajnicima" s obzirom na njihovu integrisanost u kosovsko društvo.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe, one koji su ostali na Kosovu i one prognane, da glasaju, ali ne za bilo koga nego za Srpsku listu.

"Moja je poruka, Srbi, izađite na izbore u što je moguće većem broju jer glasamo za opstanak na našim ognjištima, glasamo za srpske plate u školama i bolnicama, jer će sve ukinutu ako ne budemo imali pravo glasa i ne budemo čuli glas Srba. Srbija zove, a ja molim ljude da pokažu odgovornost i ozbiljnost", rekao je ranije Vučić.

Pravo glasa ima 1.937.868 građana. Biračka mmesta biće otvorena od 7do 19 sati.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...