Regija
0

Dan bijelih traka obilježen i u Zagrebu

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zagrepčani okupljeni u Omladinskom klubu muslimana (OKM), Kulturnom društvu Bošnjaka Hrvatske "Preporod", Vijeću žena i Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba nošenjem bijelih traka oko ruke i povorkom kroz Zagreb dali su danas podršku preživjelim Prijedorčanima u njihovoj borbi da se zločini ne zaborave.

Bijele trake oko ruke je simbolično podsjećanje na naredbu ratnih vlasti Prijedora od 31. maja 1992. godine po kojoj su svi nesrbi morali označiti svoje kuće bijelim čaršafima, te su bili obavezni nositi bijelu traku oko ruke ukoliko bi željeli izaći iz kuće.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Kemal Bukvić istaknuo je za Fenu da ih je uprkos kiši, na trgu Bana Jelačića, danas sačekao gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a pridružili su im se i ostali građani.

"Namjera je bila podići svijest javnosti o žrtvama masovnih zločina ne samo u Prijedoru nego i nepravdi koje se dešavaju u cijelom svijetu", kazao je.

Bukvić je naglasio da su u Prijedoru 1992. godine postojali logori kroz koje je prošlo nekoliko desetina hiljada ljudi, a više hiljada ih je brutalno ubijeno, uključujući i 103 djece.

"Konačan ishod njihove tadašnje politike je 90 posto nesrpskog stanovništva iseljenog s područja općine Prijedor", kazao je on.

Omladinski klub muslimana Islamskog centra Zagreb, Vijeće žena i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizirali su tokom prošle sedmice manifestaciju pod nazivom "Dani bijele trake u Zagrebu".

U okviru te manifestacije od 20. do 24. maja održano je niz događaja. U petak, 24. maja multietnička grupa sastavljena od ljudi raznih specijalnosti posjetila je Srebrenicu i Potočare.