Intervju za Klix.ba
24

Dalija Orešković: Mi nećemo podržati HDZ, to je opcija korupcije, klijentilizama i nepotizama

R. D.
Damir Spehar/PIXSELL
Damir Spehar/PIXSELL
Jedna od pobjednica izbora u Hrvatskoj je predsjednica Stranke sa imenom i prezimenom Dalija Orešković koja je u sklopu liberalne koalicije Centra ušla u sabor. Ova zagrebačka odvjetnica u intervjuu za Klix.ba analizira rezultate izbora, stanje kod naših zapadnih susjeda, kao i odnos službenog Zagreba i Bosne i Hercegovine.

Ona kaže kako je očito da ne donose ništa novo, generalno donose nastavak politike koja je Hrvatsku i dovela u stanje u kojem se nalazi. Treba znati da je u posljednjih 30 godina HDZ dominantno upravljao Hrvatskom, kako na državnom nivou, tako i na regionalnom i lokalnom.

"Ako pogledate onu izbornu mapu, Hrvatska je poptuno plava, a naši građani dobro znaju kako izgleda kad HDZ dominantno drži vlast. Mislim da tu stranku obilježavaju korupcija, klijentelizam i nepotizam. Što je stabilnost ruku za tu opciju jača u saboru, to će jačati i dominantne crte po kojima je ta politička opcija poznata", kaže Orešković.

Ona je rezolutna u tome da troje zastupnika koalicije Centra neće podržati vladu Andreja Plenkovića, da su jasno dali do znanja šta su njihovi programski ciljevi.

"Za nas je ova kampanja bila izuzetno teška. Vodili smo je u otežanim uvjetima slabog medijskog praćenja", kaže ona navodeći kako se koalicija formirala samo dva dana prije predaje prijava, a da su ih mediji pratili shodno rejtinzima. Rezultat u tim okolnostima ocjenjuje izvrsnim.

Hrvatska se prema njenom mišljenju može spasiti samo u slučaju da krene putem dubokih strukturnih reformi, a nije vjerovatno da će HDZ krenutim u tom smjeru, jer bi sebi tako oduzeo poluge koje ga zadržavaju na vlasti.

"I pored lošeg rezultata SDP-a, neke naznake pozitivnih političkih trendova se ipak ukazuju, a ovaj put su se probili u sabor. SDP ima puno ozbiljniji problem od predsjednika koji je podnio ostavku. Očito je da ta stranka nije u stanju prepoznati nijedan od ključnih problema koji muče državu i društvo u cjelini, a kamoli dati adekvatan odgovor. Ne mogu privući nove ljude, a samim time ni neke svježe ideje", kazala je.

Sve to prepoznaje se u Bernardićevom govoru na odlasku, dodaje, pozivanje na neku Račanovu Hrvatsku dokaz je neprepoznavanja trenutka u kojem se zemlja nalazi i nesposobnosti gledanja naprijed.

"Ovako mala izlaznost pokazatelj je devastiranosti demokratskog sistema, a sigurno je tome doprinio i strah od širenja zaraze. Ona dovodi u pitanje i legitimitet izbornog pobjednika jer je za HDZ i njegovu uvjerljivu pobjedu glasalo svega 16 posto birača, što je pravi demokratski poraz", kazala je ona.

Najesen Hrvatsku čeka val teške recesije, nastavila je, stoga će naša opcija predstavljati možda i jedini glas razuma koji će insistirati da se krene u reforme koje neće biti puka fasada, nego ozbiljna namjera da se izgrade institucije, vladavina prava, poštena tržišna utakmica gdje poduzetnici neće biti izloženi nepotrebnoj poreznoj presiji kako bi se finansirao nepotreban uhljebnički aparat stranke na vlasti.

"U odnosu Zagreba prema Sarajevu možete očekivati kontinuitet dosadašnje politike. U HDZ-u ne postoji mogućnost promišljanja o potrebama kako Hrvatske tako i Bosne i Hercegovine, u smislu izgradnje međusobnih odnosa. HDZ se uvijek ponaša samo u skladu sa svojim interesima", zaključila je ona.