Srbija u problemu
355

Dačiću se priviđao snijeg u manastiru i tvrdio da je snimak lažan, a Radoičić je sve priznao

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je u srijedu samouvjereno tvrdio da je snimak naoružanih lica i Milana Radoičića u manastiru kojeg su objavile kosovske vlasti lažan i da se na njemu vidi snijeg, samo dva dana poslije Milan Radoičić je potvrdio autentičnost videa.
"Ovdje se pokušava dokazati i pokazati da su Milan Radoičić ili Zvonko Veselinović ti koji su proveli ove akcije. Oni bi najviše voljeli da su naišli i na Mojsilovića jer im treba veza s Beogradom, hoće reći da neko to uvozi sa strane", rekao je Dačić u srijedu.

Dačić je rekao da se na snimku vidi snijeg i da to govori da snimak nije od tog dana.

Priča koju je predstavio ministar vanjskih poslova Srbije, a koja se prema tome može u najmanju ruku smatrati zvaničnom verzijom držala je vodu svega dva dana. Naime, Radoičić je danas u pismu koje je uputio preko advokata priznao da je organizovao grupu koja je ubila kosovskog policajca.

"Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogoBrojnih spekulacija koje su se pojavile, obavještavam da sam zajedno sa sunarodnicima došao na sjever Kosova i Metohije u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bilo je da ohrabrimo srpski narod. Obavještavam sve dežurne progonitelje, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično pripremio sve što se dogodilo. O ovome nisam obavještavao nikoga ni vlast Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpora Kurtijevom teroru", pročitao je advokat Goran Petronijević iz pisma Radoičića.

Prema tome srbijanske vlasti su se nakon napada na Kosovu našle u izrazito teškoj situaciji, a izjava Dačića zapravo pokazuje ili nedostatak znanja za rukovođenje u kriznoj situaciji ili apsolutnu spremnost da se laže vlastitom stanovništvu.

Zbog napada i sve očitije povezanosti, te sramotnog proglašavanja dana žalosti Srbija se našla pod velikim pritiskom i kritikama iz Evropske unije i SAD-a. Sa jedne strane se trude dodvoriti nacionalističkom dijelu populacije, a sa druge strane moraju na neki način opravdati se pred Zapadom.

Srbija je pod autoritativnom vlasti Aleksandra Vučića je u očima Zapada trebala da bude garant stabilnog Balkana u vrijeme globalne nestabilnosti. Potvrđeno sudjelovanje bliskog Vučićevog saradnika u napad na Kosovu ogolilo je stvarnu ulogu Srbije u raspirivanju nestabilnosti.

Čak i ako Vučić nije organizovao napad, on je otvorio prostor da se napad desi, jer grupa nije mogla sama da se naoruža i opremi. Vučić će u ovom slučaju najbolje shvatiti značenje izjave da apsolutna moć nosi i apsolutnu odgovornost.

Aleksandar Vučić će se sada naći pred teškim izborom kako ponovo uvjeriti sve da je faktor stabilnosti, dok u državi ima zagrijanu nacionalističku atmosferu koju je sam podgrijavao, a Dačićeve neistine neće ovaj put biti od pomoći.