Otkazali posjetu
2

Dačić: Zbog presude hrvatskim generalima oslabljena je pozicija Srbije

FENA
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima oslabljena pozicija Srbije u pogledu tužbi za genocid koje su dvije zemlje podnijele jedna protiv druge.

Dačić je u nedjelju navečer u emisiji "Teška riječ" Televizije Pink 2 potvrdio i da je, nakon oslobađajuće presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini, otkazan ranije dogovoren posjet potpredsjednice vlade Srbije za eurointegracije Suzane Grubješić Zagrebu.

"Srbija mora shvatiti da iza ovakve odluke Haaškog suda stoje teške posljedice po državu. Veoma je oslabljenja pozicija Srbije kad je riječ o odnosima prema tužbama koje su podnijele Hrvatska i Srbija jedna protiv druge", rekao je Dačić.

Dačić je ocijenio kako Hrvatska sad vjerojatno neće odustati od tužbe niti pristati na "poravnanje" i dodao: "zašto bi odustajali kad sada imaju službenu presudu".

Srbijanski premijer istaknuo je i da bi eventualna oslobađajuća presuda u Haagu za Ramusha Haradinaja bila "poruka koja sigurno otežava državnu politiku Srbije koja ide ka regionalnom pomirenju".

Dačić je rekao kako Srbija želi da riješi problem Kosova i da je "spremna postići dogovor kojim bi se uvažili legitimni interesi i Srba i Albanaca".

Međutim, Dačić je ocijenio kako bi bilo "iluzorno očekivati" da se nakon nekoliko sati razgovora s Hashimom Thacijem riješi problem Kosova, ali je dosadašnje susrete u Bruxellesu pod pokroviteljstvom šefice eurodiplomacije Catherine Ashton i "činjenicu da je došlo do razgovora", ocijenio kao "korak naprijed".

U pogledu statusa Kosova, Dačić drži da Srbija u ovom trenutku "nema sugovornike na drugoj strani zato što oni ne žele razgovarati o statusu i misle da pitanje statusa riješeno".

"Mislim da je svima jasno kako se ovaj problem može završiti samo rješenjem koje je prihvatljivo i za Srbe", naglasio je srbijanski premijer Ivica Dačić i dodao da su jedino oružje u rukama Srbije Ujedinjeni narodi.