Regija
0

Dačić: Srbija i Albanija treba da podijele Kosovo

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Zamjenik srbijanskog premijera Ivica Dačić izjavio je u srijedu da "Srbija nije uspjela ratom braniti Kosovo i da zato, dok ne bude kasno, govori o razgraničenju koje znači korekciju granica Srbije i Albanije".

"Pokušali smo ratom da branimo Kosovo, nismo uspjeli, i zato govorim o razgraničenju, dok ne bude kasno, a to znači korekciju granica između dvije susjedne države - Srbije i Albanije", rekao je Dačić za izdanje NIN-a od četvrtka.

Prema njegovim riječima, Srbija treba redefinirati nacionalne ciljeve iz vremena poslije Kosovske bitke, jer su i Srbi i Turci tu bitku izgubili, a dobili je Albanci. Dobili su je Albanci, kojih u vrijeme Kosovske bitke, naglasio je Dačić, nije ni bilo.

"Sada se kosovsko pitanje može riješiti ponovnim ratom Srba i Albanaca ili njihovim povijesnim dogovorom", naglasio je šef socijalista i zamjenik premijera, prenosi Tanjug.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci smatra da dužnosnici u Beogradu trebaju prestati s izjavama o podjeli Kosova jer u suprotnom, kako je rekao, zahtjevi Prištine mogu biti veći nego što je neovisnost Kosova.

Thaci je to izjavio novinarima u srijedu nakon sjednice vlade i tom prilikom obećao građanima Kosova da neće biti podjele, promjene granica ili bilo kakve druge ugroženosti integriteta.

On je kazao da zagovornici ideje o podjeli Kosova propagiraju antihistorijske ideje i da je da neovisnost Kosova minimum dostignuća. "Počne li Priština otvarati takve teme, tada Beograd neće moći nikako da ih zatvori", rekao je Thaci.

On nije precizirao koje teme u Prištini mogu otvoriti, ali je pozvao Beograd da objasni građanima sjevera Mitrovice i Kosova kako je Kosovo "njihova zemlja i da je Priština njihov glavni grad".