Zašto je zabranjen pride u Beogradu
0

Dačić: Protivnici Parade ponosa planirali otmicu autobusa

SRNA
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su različite grupe protivnika Parade ponosa planirale da na dan njenog održavanja izvrše akcije čiji je cilj bio sjevernoafrički scenario u Srbiji.

"Hteli su danas da podmetnu požare na obodima Beograda, na području Avale i sličnim lokacijama kako bi policiju razvukli na više lokacija daleko od centra", rekao je Dačić.

On je rekao da su osim bejzbol palica, lanaca, petardi, kesa i kondoma sa farbom, eksploziva u plastičnim kutijama od vitamina, planirali i otmicu autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) kojim bi došli praktično do učesnika Parade ponosa. 

"Takođe, neke grupacije su planirale i da skup dovede do ljudskih žrtava i da sve dobije političku konotaciju. Želeli su severnoafrički scenario u Srbiji, te incidente nisu planirali samo u Beogradu", rekao je Dačić.

On je objasnio da je policija do ovih podataka došla operativnim radom, ali i da je vrlo teško ući u komunikaciju ovih grupa jer su prevazišli klasična sredstva za kominiciranje poput telefona, pa su se, na primjer, dogovarali putem interneta, i to na četovima u okviru igrica na internet stranicama. 

Dačić je rekao da se zna ko su ti ljudi i da će  policija privoditi osumnjičene čim se otkriju konkretni dokazi. 

On je istakao da država nije poklekla pred huliganima i da, budući da je policija uspjela da predvidi sve moguće događaje i djeluje blagovremeno, postupke državnih organa treba shvatiti kao uspjeh i odgovorno ponašanje. 
"Hipotetički gledano, da je Parada održana, policija bi je sigurno obezbedila. Možda uz vodene topove, upotrebu suzavca, gumenih metaka, možda i vatrenog oružja. I angažovanje više policije nego prošle godine, kada je više od 6.000 pripadnika MUP-a učestvovalo. I skup bi uspeo. Ali uz kolike žrtve? I ne samo materijalne, već i ljudske. Ogromne", smatra Dačić. 

On kaže da je sa aspekta policije bilo lako doneti odluku da se Parada ne održi, jer je bezbjednosna procena MUP-a imala jasne parametre. "Iz aspekta političara odluku nije bilo lako doneti odnosno saopštiti jer znam da će uslediti kritike iz nevladinog sektora, nekih političkih stranaka. I da se ne lažemo, bilo je i pritisaka", rekao je Dačić.