Regija
1

Dačić: Pozivam vas da budete mudri i ne bacate bombe jedni na druge

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Premijer Srbije Ivica Dačić posjetio je pravoslavni manastira Gračanica na Kosovu, nakon što su kosovske vlasti odobrile posjetu, gdje je izjavio da je “Kosovo za svakog Srbina sveta zemlja”, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Dačić je tom prilikom iz dvorišta manastira Gračanica pred više hiljada ljudi pozvao kosovske Srbe da što masovnije izađu na predstojeće lokalne izbore na Kosovu.

“Ne tjeram vas da ratujete, da budete barikade, već vas pozivam da se borimo drugim sredstvima, izađite svi na izbore, da bi imali srpsku vlast. Mi vas ne pozivamo na izbore zbog Prištine, već zbog nas samih kako bi Srbi dobili lokalnu vlast a onda i zajednicu srpskih općina koja će se boriti za srpske interese na Kosovu”, rekao je Dačić.

Pozvao je kosovske Srbe da uzmu vlast u svoje ruke i da postanu značajan faktor na Kosovu.

“Pozivam da budete mudri, jedinstveni, i da ne bacate bombe jedni na druge, već da iskoristite šansu koja vam se pruža i da uzmete vlast u svoje ruke”, kazao je Dačić.

Pred okupljenim Srbima je istakao da im ne može kazati za koga da glasaju, ali da oni znaju da treba da glasaju za one koji su povezani sa Srbijom.

“Dosta nam je bilo poraza na Kosovu, trebaju nam pobjede, zato od vas tražim pobjedu. To nije pobjeda liste “srpska”, politike koju vodi Srbija. Rekli su mi da je ovo posjeta vjerskog karaktera i ja se slažem sa tim, ja vjerujem u Srbiju. Za svakog Srbina Kosovo je sveta zemlja, pa je i svaka posjeta Kosovu hodočašće”, rekao je Dačić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Govor Dačića je održan u prisustvu svih kandidata za gradonačelnike općina ispred građanske inicijative “Srpska” koju podržava Beograd.

Podsjetimo, iako je Dačić ranije izjavio da neće učestvovati na predizborom skupu, iza njega su se danas nalazili svi kandidati sa liste “Srpska”.

Prethodno je održan veliki miting liste “Srpska” u centru Gračanice i građani koji su prisutvovali mitingu su potom došli u dvorište manastira kako bi ćuli obraćanje Dačića.

Posjeta Dačića je protekla mirno dok su prisutni u rukama nosili zastave Srbije uzvikujući slogane kao što su “Kosovo je srce Srbije”.

Okupljeni su nosili i plakate sa fotografijama kandidata za gradonačelnike srpskih općina sa liste “Srpska”.