Izložba u New Yorku
1

Dačić: Plenković se treba pokloniti žrtvama u Jasenovcu

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac i pokloni se žrtvama jednog od najvećih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu.

Dačić je sinoć u sjedištu UN-a u New Yorku otvorio izložbu "Jasenovac - pravo za nezaborav", koju je zvanični Zagreb diplomatskim sredstvima pokušao spriječiti, a potom je optužio Srbiju da ovom izložbom "manipuliše i plasira lažne podatke" i da stradanje u tom logoru "koristi u propagandne svrhe".

"Mi ovdje nismo došli da se svađamo, ali naš narod je pretrpio najveće žrtve tokom Drugog svjetskog rata. Imamo obavezu da se toga sjećamo. Zbog toga smo mi ovdje. UN su formirane zbog toga da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uvjerenju", naglasio je Dačić.

On je poručio da isto kao što srpski narod ima dovoljno hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, tako i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince.

"Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalem da se pokloni u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj i samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je to 50, 100 ili 700? Da je jedan čovek ubijen zato što je Jevrej ili Srbin, to je bruka za čovječanstvo", istakao je Dačić.

On kaže da Srbija nikoga ne optužuje, osim zločinaca i onih koji ih brane.