Regija
1

Dačić: Novi sastav srbijanske vlade bez Mlađana Dinkića

Anadolija
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Premijer Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić saopštio je da lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić više neće biti ministar privrede i ekonomije u vladi te zemlje. URS će time u narednom periodu preći u opoziciju.

Dačić je u izjavi za medije nakon današnjih konsultacija o rekonstrukciji vlade izjavio da će Vlada Srbije nastaviti da funkcioniše bez Mlađana Dinkića.

Obraćajući se novinarima Dačić je rekao da je lider URS-a svoje dalje učešće u vladi uslovio time da bude potpredsjednik vlade za strane investicije i ministar saobraćaja, turizma, telekomunikacija i informatičkog društva.

"Kao predsjednik vlade smatram da je ovakav prijedlog neprihvatljiv. Predlažem da vlada nastavi da funkcioniše bez Mlađana Dinkića“, rekao je Dačić i naglasio da je ovakvim zahtjevom Dinkića pokrenuto pitanje Ministarstva koje vodi Rasim Ljajić.

"Smatram da je taj prijedlog neprihvatljiv i da nismo našli zajednički jezik“, poručio je Dačić i zahvalio Dinkiću na dosadašnjoj saradnji.

Lider SPS-a je rekao da je s ovakvim prijedlogom upoznao predsjednika Tomislava Nikolića koji mu je dodijelio mandat za novi sastav srbijanske vlade. Dačić je saopštio da Dinkić neće učestvovati u novom sastavu vlade, a u slučaju da Srpska napredna stranka (SNS) ne prihvati ove prijedloge, formirat će se nova skupštinska većina ili će biti organizovani prijevremeni prlamentarni izbori.

Dačić je kazao i da Srpska napredna stranka "nije baš u potpunosti prihvatila ovaj pristup, ali da očekuje da će nastaviti saradnju sa tom strankom".