"Sve je to namještaljka"
31

Dačić negirao veze sa odbjeglim narko-bosom Darkom Šarićem

Anadolija
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ivica Dačić demantovao je navode beogradskih medija da on i bivši šef njegovog kabineta Branko Lazarević imaju veze sa odbjeglim narko-bosom Darkom Šarićem.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija, Dačić je danas u Pirotu izjavio da je to "sve namještaljka i da su te optužbe pokušaj da se on kompromituje".

Premijer Srbije pojasnio je da njegov nekadašnji šef kabineta Lazarević nikada nije sarađivao niti upoznao Šarića i naglasio da ga niko iz sigurnosnih službi nikada nije informisao o tome.

"Srećom, ja sam prije nekoliko nedjelja o tome govorio, tražio sam od službi informaciju ko je i kada iz Vlade Srbije kontaktirao Darka Šarića. Policija, BIA i Vojno-bezbednosna agencija (VBA) su mi odgovorili da o ovome nemaju informacija i ovo je pokušaj da se kompromituje Vlada Srbije. U ovome što je objavljeno jel' ima nekih novih detalja? Zašto se sada neke stvari od pre 2-3 godine ponovo stavljaju u opticaj, naročito sada uoči izbora novog direktora policije", upitao je Dačić i, istakavši da je "svima sve jasno", dodao da je razgovarao sa prvim potpredsjednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem sa kojim je dogovorio da treba utvrditi sve činjenice.

Beogradska televizija B92, pozivajući se na izvještaj Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije od 13. januara 2012. godine, objavila je da u tom izvještaju piše da je u toku dosadašnjih provjera utvrđena "interesantna" veza između Branka Lazarevića, šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i pojedinih članova organizovane kriminalne grupe Darka Šarića - Zorana Ćopića i Radovana Štrpca.

"Lazarević je Štrpcu tokom 2009. javljao da članove Šarićeve grupe prati i prisluškuje policija, pa da obrate pažnju na komunikaciju. Lazarevića policija nalazi i u slučaju kupovine 'Mitrosrema', kada njegovo ime pominje Nikola Dimitrijević, osuđen na godinu dana kućnog zatvora jer je za Šarića kupio to preduzeće", objavila je B92, kao i još nekoliko beogradskih medija.

B92 je prikazala i faksimili izvještaja, uz podsjećanje da je o ovoj temi izvještava i prije tri godine, kao i da je tadašnji ministar policije i vicepremijer Ivica Dačić negirao za B92 da je njegov šef kabineta umiješan u saradnju sa Šarićem.

"To sve može da se provjeri. On je prošao sve provjere i kao što ste i vidjeli iz njegovog demantija da se on od 2007. ne nalazi u tom preduzeću, a ni u Upravnom odboru. Ali niko nije iznad Ministarstva unutrašnjih poslova, ni ja, ni neko drugi. Sve se to da lako provjeriti", rekao je tada Dačić.

On ne tada istakao da oni koji se nalaze na najvišim rukovodećim mjestima, prvo prolaze najviše sigurnosne provjere i BIA-e i policije o povezanosti sa kriminalom, tako da takvi momenti vjerovatno ne bi mogli da budu propušteni.

B92 je podsjetila Da Branko Lazarević od 2010. godine nije više šef Dačićevog kabineta, kada je imenovan za atašea u ambasadi Srbije u Atini.