Regija
0

Dačić: Nedopustivo je prisluškivanje Nikolića i Vučića

SRNA
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je nedopustivo prisluškivanje predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, zbog čega su potrebne promjene u MUP-u.

Dačić je istakao da prisluškivanje državnog vrha nema nikakve veze s njim kao ministrom policije. "Ima veze sa policijom, jer ne postoji jasan sistem nadzora i kontrole akcija", rekao je Dačić za TV Prva.

On je rekao da je, prema njegovim informacijama, uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako oni kažu, da je riječ o teleFonu Aleksandra Vučića.

"Takve stvari ne smiju da se dešavaju i zato mislim da su potrebne promjene u MUP-u. Biće uskoro raspisan konkurs za direktora policije i svi oni koji u ovome učestvuju ne treba više da budu na svojim funkcijama", naveo je Dačić.

Vučića je Bezbjednosno-informativna agencija informisala da je prije tri dana dio MUP-a izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsjednika Srbije Tomislava Nikolića prisluškuju duže vrijeme.

RTS je objavio, pozivajući se na krugove bliske Vladi, da je nalog za prisluškivanje Vučića izdat po zahtjevu interesnih grupa, a uz pomoć nekoga iz vrha policije. Vučiću je pojačano obezbjeđenje, dok je Tužilaštvo već pokrenulo istragu.

Isti izvor RTS-a tvrdi da predsjednika države dugo prisluškuju, o čemu je i Nikolić govorio u emisiji RTS-a "Svedok". "Mi smo tu upali u zmijsko gnjezdo, među ljude koji koriste visoke Funkcije u mnogim službama da gospodare životima, među ljude koji su se drznuli da prisluškuju najprije mene, pa onda i Aleksandra Vučića. To će morati da se istraži do kraja. Tako u Srbiji ne može da se živi", rekao je Nikolić.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da tajkuni hoće da upravljaju zemljom, da je otkriveno da grupa pri MUP-u prisluškuje njega i Nikolića, ali je naglasio da se nikoga ne plaši i da država mora da pobijedi.

"Pre tri dana otkrili smo da je jedna grupa po nalogu MUP-a prisluškivala najviše državne funkcionere, uključujući predsednika Tomislava Nikolića i mene. Pokrenuće se opsežna istraga i vrlo brzo ćemo utvrditi o čemu je reč", izjavio je Vučić za "Večernje novosti".

Razmjere ilegalnog prisluškivanja u Srbiji otkrio je nehotice Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) istražujući stanje u kome se nalaze radarski sistemi za odbranu od grada, a na 16 kontrolisanih objekata otkriveno je oko 430 antenskih i drugih komunikacionih uređaja nepoznatih vlasnika i nejasnog porijekla, piše "Politika".