{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dačić: Kumanovo može da se ponovi bilo gdje u regionu

S
21.5.2015. u 14:45
0
31
Dačić: Kumanovo može da se ponovi bilo gdje u regionu
0
Dačić: Kumanovo može da se ponovi bilo gdje u regionu
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić izjavio je danas da su nedavni događaji u Makedoniji pokazali da postoji potencijal za destabilizaciju regiona i da bi svi, a posebno EU, ozbiljno trebalo da imaju u vidu mogućnost da se slična situacija ponovi u narednom periodu.
Dačić je na sastanku sa šefovima misija OEBS-a u jugoistočnoj Evropi u Beogradu rekao da OEBS može da doprinese međunarodnim naporima da se stabilizuju prilike u Makedoniji i da se otvori politički dijalog, ali da sam i bez koordinacije sa drugim, prvenstveno sa EU, ne može da pomogne Makedoniji.

Dačić, koji je i ministar vanjskih poslova Srbije, istakao je da u okviru OEBS-a postoje određeni mehanizmi koji bi mogli da se iskoriste za prevazilaženje postojećih problema, i da je Srbija, kao predsjedavajuća, spremna da se angažuje ukoliko Makedonija izrazi spremnost u tom pogledu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prema njegovim riječima, utisak predstavnika OEBS-a koji su nakon događaja u Kumanovu razgovarali sa predstavnicima vlasti, opozicije, nevladinih organizacija i stranih ambasada u Skoplju je da "nema političke volje da se otvori dijalog koji je neophodan da bi se prevazišla kriza".

"Umesto dijaloga u okviru institucija nastavlja se suočavanje na ulicama", upozorio je Dačić i dodao da ni dosadašnji međunarodni napori, uključujući angažovanje poslanika Evropskog parlamenta, ne daju rezultate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: