Regija
0

Dačić i Thaci u srijedu na radnoj večeri s Catherine Ashton

FENA
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Nastavak dijaloga Beograda i Prištine održat će se u srijedu u Bruxellesu, gdje će premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Thaci na radnoj večeri s visokom predstavnicom EU-a Catherine Ashton razmotriti najvažnije teme koje vode daljnjem napretku u dijalogu.

To su danas agenciji Beta potvrdili evropski diplomatski izvori u Bruxellesu koji su istakli da će se najvjerovatnije ključni razgovori voditi oko integriranog upravljanja prijelazima, provođenju postignutih dogovora i garancijama za srpsku kulturnu i vjersku baštinu.

Srbijanski premijer Dačić u Bruxelles bi, prema ovim izvorima, trebalo da doputuje u srijedu popodne. Dačić i Thaci trebalo bi najprije odvojeno da se sastanu s visokom predstavnicom Ashton, poslije čega je planiran zajednički trojni sastanak na radnoj večeri, prenio je Blic.

Prvi sastanak Dačića i Thacija uz posredovanje Catherine Ashton, 19. oktobra u Bruxellesu, i EU i SAD pozdravili su kao pozitivan korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dalje napredovanje ka EU.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton prošle sedmice su o nastavku dijaloga zajedno razgovarale sa zvaničnicima u Beogradu, a potom i Prištini.

O pripremama za nastavak dijaloga sa zvaničnicima u Beogradu prošle sedmice je razgovarao i direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino.