Regija
0

Dačić i Thaci se dogovorili, parafiran sporazum o Kosovu

Anadolija
Ivica Dačić, Catherine Ashton i Hashim Tachi
Ivica Dačić, Catherine Ashton i Hashim Tachi
Kosovo i Srbija postigli su sporazum danas u Briselu.

Vlora Citaku, ministrica evropskih integracija Kosova i bliska saradnica kosovskog premijera Hashima Thacija napisala je na svom Twitter profilu da ''imamo dogovor''.

''Bijeli dim je izašao! Habemus pactum! Sretni'', napisala je Citaku.

Visoka predstavnica Komisije za vanjska pitanja i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Catherine Ashton izjavila je da su pregovori završeni i da su obje strane parafirale tekst.

Evropski komesar za proširenje Evropske unije (EU) Stefan Fule čestitao je Srbiji i Kosovu na ''hrabrosti i posvećenosti'', te napomenuo da ''dvije strane mogu računati na punu podršku EU na njihovom evropskom putu''.

Kako prenose srbijanski mediji, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su prijedlozi Srbije prihvaćeni.

"Parafirao sam. Ovo je predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obe strane u narednim danima", rekao je Dačić.

Srbijanski mediji tvrde da su u finalnoj verziji teksta prihvaćeni su svi prijedlozi Srbije, tačka 9 je nedirnuta i po srbijanskoj želji modificirana je tačka 14.

Srbijanska delegacija ide u sjedište NATO gdje će razgovarati o garancijama za sigurnost Srba na sjeveru Kosova.

Budući je sporazum između Kosova i Srbije postignut očekuje se da u ponedjeljak, ministri vanjskih poslova zemalja EU šefovima država i vlada EU preporuče da se na Summitu u junu Srbiji odobri datum za početak pregovora za ulazak u EU, što je u ovom trenutku najvažnije vrhu srbijanske države.

Izvjestilac Jelko Kacin izjavio je jučer za agenciju Anadolija da bi sporazum Kosova i Srbije za Zapadni Balkan imao značaj koliko završetak Hladnog rata za Zapadnu Evropu.