Regija
0

Dačić: EU je naš prioritet, iako više nije tako privlačna

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članstvo u EU za Srbiju ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Bledu i dodao da je jačanje regionalne saradnje u svim segmentima jedno od ključnih sredstava na putu tog članstva.

Dačić je na panelu "Zapadni Balkan: da li je EU i dalje faktor privlačenja?" koji se održava u okviru Bledskog strateškog foruma, istaknuo i da smo do sada bili svjedoci da perspektiva članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje Srbija sprovodi, ali i podsticaj pomirenju i regionalnoj saradnji na Balkanu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Obećanje dato državama regiona Solunskim dokumentom, da će postati punopravne članice EU po ispunjenju uslova, uliva nadu da će naši napori da izgradimo demokratska društva i konkurentne ekonomije, u okviru šireg regiona opredjeljenog za mir i stabilnost, biti prepoznati od strane EU", rekao je Dačić.

On je podsjetio da su od 2003. godine, samo Slovenija i Hrvatska postale države članice, Srbija i Crna Gora su započele pristupne pregovore, koje Makedonija, iako već dugi niz godina kandidat za članstvo, još uvek nije započela.

Podsjetio je i da Albanija, iako kandidat, nije otvorila pristupne pregovore, dok BiH ima status potencijalnog kandidata.

Dačić je, međutim, naglasio da je entuzijazam za članstvo na strani država kandidata i potencijalnih kandidata i dalje značajno visok, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, opšta politička klima u kojoj se odvija proces proširenja EU za države Zapadnog Balkana je značajno drugačija i ne tako povoljna, jer EU, suočavajući se s posljedicama ekonomske i migracione krize, Bregzita i terorizmom, rizikuje da u očima javnosti, sopstvenih članica i kandidata, izgubi svoju privlačnost.

On je napomenuo i da se politika uslovljavanja nerijetko sprovodi bez dovoljno političkog razumijevanja, čime se u javnosti država kandidata stvara utisak neravnopravnog odnosa, a postavljeni uslovi izgledaju kao "pokretna meta".

"Važno je očuvati dinamiku u procesu evropskih integracija kroz valorizovanje konkretnim napredovanjem u pregovorima sa EU", rekao je Dačić poručujući da je Srbija nastavila integracioni proces, koji treba da omogući njeno punopravno članstvo.

Kako je rekao, ne smije se zaboraviti da je politika proširenja jedna od najuspješnijih u istoriji evropskog projekta, te da bi pristupanje država Zapadnog Balkana dodatno osnažilo evropsku ideju u trenucima kada se ona, u samim članicama, suočava sa izazovima.