Špijunirani funkcioneri
2

Dačić: Afera s prisluškivanjem ne može uzdrmati vladu Srbije

SRNA
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da afera sa prisluškivanjem najviših državnih funkcionera ne može da uzdrma temelje vlade Srbije, jer niko iz nje nije uključen u ono što se dešava.

"Ukoliko je bilo prekoračenja i zloupotreba naravno da će svi odgovarati. Tražio sam izveštaj od Direkcije policije, a u to je uključena i unutrašnja kontrola i tužilaštvo", rekao je Dačić, poslije izjava predsjednika države Tomislava Nikolića i potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića da se prisluškuju njihovi telefoni i da je za to izdao nalog dio MUP-a.

Navodeći da se ovaj slučaj mora istražiti do kraja, Dačić je rekao za RTS da on kao ministar policije nema nadležnosti za operativne akcije niti potpisuje naloge za vođenje operativnih akcija. Dačić je istakao da je uloga bezbjednosnih struktura veoma velika, ali da nijedna institucija nije veća od države.

"Ovakva situacija ne smije da postoji, pa zato propisi moraju da se mijenjaju... Nadam se da ovo nije bilo prekoračenje. Ako je bilo, naravno, da će u svemu tome odgovarati oni koji su za to odgovorni", rekao je Dačić. Dačić je naveo da se aktuelni direktor policije Milorad Veljović nalazi na ovoj funkciji do izbora novog direktora, tako da tu neće biti nikakvih smjena.

U Srbiji je prije nekoliko dana otvorena afera u vezi sa prisluškivanjem visokih državnih funckionera, kada je objavljeno da je u dijelu policije izdat nalog za telefonski listing predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića.