Promjene zakona
5

Da uđete u Skupštinu Srbije potrebno je 3 posto glasova, umjesto dosadašnjih 5

A. P.
Foto: Press služba Narodne skupštine
Foto: Press služba Narodne skupštine
Cenzus na predstojećim proljetnim izborima u Srbiji smanjen je sa dosadašnjim pet na tri posto, a žene će na lokalnim i republičkim listama biti zastupljene 40 posto, odlučila je danas Skupština Srbije.

Poslanici su izglasali izmjene i dopune zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnijela poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS), a kojima se, između ostalog predviđa smanjenje cenzusa.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Aleksandar Martinović rekao je u načelnoj raspravi da je vladajuća stranka smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri posto predložila da bi više stranaka bilo zastupljeno i da bi se dodatno osnažila uloga parlamenta u političkom životu.

Parlamentarci su izglasali i izmjene i dopune zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima koje je podnijela poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić, a koje predviđaju zastupljenost žena od 40 posto na izbornim listama.

Skupštinski odbor je ranije danas usvojio amandman poslanice SNS Marije Obradović kojim se precizira bolja pozicija za žene na izbornim listama.

Njenim amandmanom je precizirano da "među svakih pet kandidata po redoslijedu na listi (prvih pet mjesta, drugih pet mjesta i tako do kraja) mora biti najmanje po dva kandidata pripadnika onog spola koji je manje zastupljen na listi".

Odbor je ranije usvojio i amandman predsjednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića kojim se definiše da RIK može, a ne mora da traži potvrdu odnosno mišljenje nacionalnog savjeta da li je neka stranka - stranka nacionalne manjine.