Srbijanski analitičar
78

Cvetićanin: Amandman o Srebrenici je pokušaj da se uspore veze između Srbije i RS-a

Piše: Dž. L.
Neven Cvetićanin (Foto: Facebook)
Neven Cvetićanin (Foto: Facebook)
Doktor Neven Cvetićanin iz srbijanskog Instituta društvenih nauka govori za Klix.ba kako amandman na rezoluciju o Srbiji, kojim je precizirano da će Srbija za ulazak u Evropsku Uniju morati priznati genocid, predstavlja pokušaj da se uspore veze između Srbije i Republike Srpske.

Podsjećanja radi, Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Srbiji u kojoj se, između ostalog, navodi kako je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU.

Cvetićanin ističe kako ova rezolucija nije obavezujuća, već savjetodavna.

"Rezolucija je proizvod trenutnog sastava Evropskog parlamenta kojem mandat ističe za manje od pola godine, pa treba sačekati da vidimo kako će se prema navedenom pitanju postaviti sljedeći sastav Parlamenta koji će preuzeti mandat na proljeće, da li će ga također istaći ili učiniti manje bitnim", kazao je Cvetićanin.

On dodaje kako u rezoluciji, pored amandmana o Srebrenici, ima i pozitivnih stvari u vezi Srbije.

"Srbija je pohvaljena zbog ekonomskih reformi, uz isticanje nekih stvari koje je potrebno dodatno uraditi. Amandman o Srebrenici je više u funkciji diplomatskog 'osigurača' i pokušaja da se veze između Srbije i Republike Srpske uspore, zbog opće zabrinutosti razvojem situacije na Zapadnom Balkanu. No, budući da sve na Zapadnom Balkanu funkcioniše po principu spojenih sudova, veze između Srbije i Republike Srpske će zavisiti od pravca u kojem će se rješavati pitanje Kosova. Dakle, Rezolucija Evropskog parlamenta i pomenuti amandman su politički dokument koji odražava trenutan odnos snaga u Evropi i na Zapadnom Balkanu i treba sačekati da vidimo u kakvom će maniru raditi sljedeći sastav Evropskog parlamenta naredne godine", istakao je Cvetićanin.

Evropski parlament je usvojio šest od ukupno osam predloženih amandmana na dokument koji je sačinio izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister.

Poslanici Evropskog parlamenta ocijenili su da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.