|

Crvena zastava na plaži u Dubrovniku, zabranjeno kupanje zbog fekalija u moru

Crvena zastava na plaži u Dubrovniku, zabranjeno kupanje zbog fekalija u moru
66
D. Be.
6.7.2019. u 14:44
81
komentara
66

dijeljenja
Crvena zastava na plaži u Dubrovniku, zabranjeno kupanje zbog fekalija u moru Foto: Dubrovniknet.hr
Nakon što je crpna pumpa javne odvodnje prestala raditi zbog nestanka struje, more na plaži dubrovačkog hotela Libertas Rixos onečišćeno je fekalnim vodama iz sistema odvodnje i ne preporučuje se za kupanje, izvjestili su danas iz Dubrovačko-neretvanske županije.
Kvar na pumpi je tokom jutra popravljen, a na plaži je istaknuta crvena zastava upozorenja jer je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, nakon dojave o iznenadnom onečišćenju mora, analizom uzoraka utvrdio da prelaze granične vrijednosti za mikrobiološke parametre - bakterije, odnosno da ne udovoljavaju uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje. Zavod će nastaviti sa svakodnevnim uzorkovanjem do prestanka onečišćenja, prenosi Index.hr.

Po pisanju lokalnih medija, na iznenadno onečišćenje upozorili su građani, koji su javili da je more onečišćeno i smrdi. Građani su i 17. juna dojavili o iznenadnom onečišćenju mora na toj plaži, ali je Zavod tada utvrdio da je more izvrsne kakvoće.Ovo je u posljednjih deset dana druga plaža u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja je zatvorena zbog iznenadnog onečišćenja fekalnim vodama.

Na plaži Srebreno u Župi dubrovačkoj 26. juna je uzorkovanjem mora utvrđeno da rezultati analize prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli. O onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije. Već 27. i 28. juna utvrđen je prestanak zagađenja.

Također, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije je tokom trećeg redovnog ispitivanja mora na 118 plaža u razdoblju od 17. do 26. juna utvrdio kako je more na 111 plaža u županiji ocijenjeno kao more izvrsne kvalitete.

Uz plažu Srebreno, gdje je more bilo kratkotrajno onečišćeno, najvišem standardu izvrsne kvalitete nisu odgovarali rezultati na još šest županijskih plaža.

Na plaži hotela Libertas Rixos u Dubrovniku, Vaterpolskog kluba Cavtat u Cavtatu, Mlini u Župi dubrovačkoj i uvale Luka u Trpnju more je bilo dobre kvalitete, dok je more na plažama Šulić i Danče u Dubrovniku ocijenjeno zadovoljavajućom ocjenom.

Po dojavama o onečišćenju mora na plažama Lokrum, Bijele stijene, Danče, Lozica i hotel Rixos Libertas u Dubrovniku, od 17. do 22. juna provedeno je dodatno uzorkovanje mora za kupanje, a uzorci su na svim plažama bili izvrsne kvalitete.
Prijavi grešku


Komentari (81)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...