Politika i vjera
239

Crna Gora zabranila ulazak državljanima BiH koji su krenuli na Crkveno-narodni sabor

D. Be.
Foto: Facebook/Vladan Raičević
Foto: Facebook/Vladan Raičević
Najmanje osam osoba i četiri vozila sa bh. registarskim tablicama zaustavljeno je jutros na GP Klobuk na putu ka Crnoj Gori te im je zabranjen ulazak u tu zemlju. Svi oni su organizovano krenuli ka Nikšiću gdje se danas održava Crkveno-narodni sabor.

Crkveno-narodni sabor zakazan počeo je u 11 sati ispred Saborne crkve u Nikšiću na kome će biti pročitan proglas i iskazano nezadovoljstvo protiv, kako je navedeno, anticrkvenog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji će se 24. decembra naći pred poslanicima Skupštine Crne Gore, prenosi "RTCG" pozivajući se na Minu.

Uprkos opstrukciji crnogorskih vlasti i blokadama na prilaznim putevima Nikšića, okupljanje vjernika u Nikšiću je počelo u ranim jutarnjim satima. Vjernici od ranog jutra pristižu iz cijele Crne Gore, Srbije i BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je vraćanje vjernika iz BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću, koji su jutros krenuli na crkveni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima BiH, već i regiona.

"Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi njegovanja dobrosusjedskih odnosa i saradnje", rekao je Dodik.

On je najavio da će od predstavnika Crne Gore u BiH zatražiti obrazloženje ovog postupka.

U Nikšiću se danas održava veliki crkveni narodni sabor u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšiće povodom vladinog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Crnogorska policija vratila je rano jutros sa graničnog prelaza "Vilusi" brojne Trebinjce koji su krenuli na veliki crkveno-narodni sabor sa dočekom moštiju Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Podgoričke "Vijesti", koje iz minuta u minut prate ovaj događaj, pišu da će samo oko 150 policajaca u civilu prisustvovati skupu u Nikšiću, a kompletan sektor specijalnih jedinica biće u operativnoj rezervi stacioniran u blizini te opštine.