Regija
0

Crna Gora treba u maju priznati Kosovo

FENA
Čelnik demokratske unije Albanaca u Crnoj Gori (DUA) Ferhat Dinosha izjavio je u ponedjeljak kako bi Crna Gora već u maju trebala priznati neovisnost Kosova, zbog, kako je rekao, "simbolike koju taj mjesec ima za crnogorsku državu" s obzirom na proglašenje crnogorske neovisnosti i samostalnosti.

On očekuje da će stajalište crnogorske vlasti pratiti sugestije Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Mislim da bi maj bio taj rok i zbog činjenice da je vjerojatno jasno da ove godine neće biti parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i da je zbog toga bolje da ono što nas čeka iduće godine ne bude opterećeno pitanjem Kosova", kazao je Dinosha podgoričkom dnevniku Vijesti.

Osim toga, kako je dodao, Crna Gora se ubrzano nameće kao ozbiljan kandidat za europske i euroatlanske integracije, a jedan od uvjeta da tamo bude brzo, jest i pitanje odnosa prema kosovskoj neovisnosti.

Upitan o tome smatra li da bi priznanje Kosova moglo izazvati nestabilnost ili nemire u Crnoj Gori, Dinosha je kazao da prosrpski orijentirani građani u Crnoj Gori ne bi trebali biti "veći Srbi" od sunarodnjaka u Srbiji ili od Srba na Kosovu.

"Kosovski premijer Hashim Thaqi već pije šljivovicu sa srpskim obiteljima na Kosovu, daje kao poklon traktore i imamo situaciju da se Srbi vraćaju u vladu i parlament Kosova", rekao je Dinosha.