Regija
0

Crna gora spremno čeka eventualni dolazak izbjeglica i migranata

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Crna Gora prati situaciju, redovno razmjenjuje informacije sa partnerskim zemljama i prilagođava institucionalne mehanizme kako bi spremno dočekala eventualni dolazak izbjeglica i migranata na svojim granicama, rekla je danas crnogorski ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Đurišićeva je na sastanku ministara odbrane u Beču u okviru inicijative Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope /CEDC/ ukazala na značaj i neophodnost zajedničkog djelovanja svih evropskih zemalja s ciljem sveobuhvatnog rješavanja ovog pitanja.

"Ovaj izazov se mora posmatrati kroz prizmu bezbjednosti građana Evrope i obezbjeđivanja adekvatne humanitarne pomoći onima koji dolaze iz ratom ugroženih područja, što podrazmijeva blagovremeno djelovanje svih aktera na migrantskoj ruti", rekla je Đurišićeva.

Prema njenim riječima, svi koji su na bilo koji način pogođeni ovom krizom treba da budu dio zajedničkog rješenja.

"Koordinisane aktivnosti zasnovane na partnerskom odnosu mogu jedino ići u prilog smanjenju i zasutavljanju nezakonitog priliva migranata duž balkanske rute, sprječavanju krijumčarenja ljudi i jačanju bezbjednosti svih naših građana", rekla je Đurišićeva.

Sastanak ministara odbrane organizovan je radi sagledavanja aktuelne migrantske krize s ciljem pronalaženja jedinstvenog pristupa njenom rješavanju, , saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

Osim ministara odbrane članica CEDC inicijative - Austrije, Češke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Slovačke sastanku su prisustvovali i ministri odbrane Srbije, Makedonije, Crne Gore i Poljske.