Očekuju se sniježene mećave
105

Crna Gora se priprema za veliko nevrijeme

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Više od 50 općinskih timova za upravljanje u vanrednim situacijama u Crnoj Gori pripravno je zbog ciklona koji će sutra usloviti kišu jakog inteziteta u centralnom dijelu zemlje i na promorju, a susnježicu i snijeg na sjeveru.

Operativni štab za vanredne situacije saopćio je da su općinski timovi za upravljanje u vanrednim situacijama dužni da u pripravnost stave raspoložive ljudske i materijalne resurse.

Na sastanku je ocijenjeno da je preduzeće "Crnagoraput" spremnije ušlo u ovu nego u prošlu sezonu, po broju i vrstama mašina za čišćenje snijega.

"Broj specijalnih mašina – freza dvostruko je veći nego prošle godine, tako da ih sada ima 10, što uz 13 mašina koje je Vlada dodijelila općinama u velikoj mjeri poboljšava održavanje magistralnih i lokalnih puteva", navodi se u saopćenju.

Mašine su prioritetno raspoređene na 19 stacionara i punktova na kojima je obezbijeđen smještaj, gorivo, kao i potrebna količina soli i rizle za posipanje puteva.

Operativni štab naložio je "Crnagoraputu" da snijeg čisti čim pokrivač dostigne pet centimetara, a Upravi policije da stalno vrši kontrolu posjedovanja i korišćenja propisane zimske opreme, s posebnim akcentom na šlepere, kamione sa prikolicom i autobuse.

Štab je naložio Upravi policije i glavnom inspektoru za puteve da stalno procjenjuju stanje na putevima i da u zavisnosti od toga donesu odluku o zabrani kretanja određenim putevima, dok je Auto-moto savez obavezan da javnost redovno informiše o stanju na putevima.

U nedjelju, 9. decembra, očekuju se niske temperature i poledica, kao i jak sjeverni vjetar koji može izazvati snježne mećave u planinskim predjelima i nanose snijega na saobraćajnicama u tim oblastima.