Regija
0

Crna Gora: Pravoslavni vjernici odvojeno će slaviti i ovaj Božić

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas obilježavaju Badnji dan, a večeras i Badnje veče na liturgijama u pravoslavnim hramovima širom zemlje.

To će biti uvertira za dolazak najradosnijeg pravoslavnog praznika, Božića, koji se slavi u znak rođenja Isusa Hrista.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana prije 7. januara, kad počinje božićni post koji po vjerovanjima predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Tokom Božića, porodice su uglavnom na okupu, a tradicionalno se lomi božićna pogača.

U Crnoj Gori će ove, kao i prethodnih godina, Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) i Srpska pravoslavna crkva (SPC) zasebno nalagati badnjake, javlja Anadolija.

U božićnoj poruci mitropolit Crnogorske pravoslavne crke (CPC) Mihailo je kazao da je CPC uvijek dijelila sudbinu države Crne Gore.

"Neka vas i u ove dane Božića okupi bratska ljubav i sloga, krst i Sveto jevanjđelje. CPC je uvijek dijelila sudbinu svoga naroda, duboko utkana u državno tkivo, nacionalnu svijest i kulturu. Bila je i ostala temelj obnovljene crnogorske države. Ujedinimo se oko svetih crkava i manastira CPC“, naglasio je u božićnoj poslanici mitropolit Mihailo.

S druge strane, mitropolit SPC Amfilohije poželio je sreću svim pravoslavcima.

"Svimа hristoljubivim dušаmа, svimа onimа koji ljube ljepotu domа Gospodnjeg, kаo i svimа ljudimа dobre volje, trаgаjućim zа vječnim smislom životа, dаrovаnim i jаvljenim svim stvorenjimа Hristovim rođenjem, želimo blаgosloven Božić i Novu godinu'', istakao je u Božićnoj poruci mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Lideri političkih partija i visoki državni funkcioneri čestitali su svim pravoslavnim vjernicima Badnji dan i Božić.