{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crna Gora otvorila pristupne pregovore s EU

F
29.6.2012. u 20:35
0
5
Crna Gora otvorila pristupne pregovore s EU
0
Crna Gora otvorila pristupne pregovore s EU
Crna Gora započela je u petak u Bruxellesu pristupne pregovore s Evropskom unijom na međuvladinoj konferenciji na kojoj su pregovori proglašeni službeno otvorenima, a konkretni pregovori po pojedinim poglavljima započet će po završetku analitičke usporedbe zakonodavstva s evropskom pravnom stečevinom.
Prije otvaranja pregovora, čelnici Evropske unije formalno su potvrdili zaključke donesene početkom sedmice na ministarskoj razini da se s Crnom Gorom otvore pregovori. Pregovori će se voditi prema novom pristupu po kojem će se najprije otvoriti dva najvažnija poglavlja, 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost.

Ta dva poglavlja bit će otvorena tokom čitavog procesa i bit će zatvorena tek na kraju. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele je na konferenciji za novinare rekao da će screening za ta dva poglavlja biti dovršen sljedeće godine, što znači da ove godine neće biti otvaranja poglavlja. Novi pristup rezultat je dosadašnjih iskustava u pristupnim pregovorima kako se ne bi ponavljale ranije pogreške da zemlje ulaze nespremne u EU.

Na prvoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crnu Goru predstavljao je ministar vanjskih poslova Milan Roćen, a evropsku stranu povjerenik Fuele i danski ministar za Europu Nicolai Wammen. Ministar Wammen je na konferenciji za novinare rekao da je otvaranje pregovora rezultat reformi koje je Crna Gora provela posljednjih godina. Povjerenik Fuele je istaknuo da pred Crnom Gorom stoji teški posao u pregovorima, da nema "besplatne ulaznice" u EU te da se reforme ne provode radi Bruxellesa nego same Crne Gore.

Crna Gora ima kandidatski status od decembra 2010. U decembru prošle godine, Evropsko vijeće je, s ciljem otvaranja pregovora u junu ove godine, zadužilo Evropsku komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je to učinila i 23. maja prihvatila izvještaj o napretku Crne Gore u provedbi reformi te preporučila otvaranje pristupnih pregovora, ocijenivši da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu "razinu usklađenosti" s evropskim standardima.

Evropska strana ističe da posebnu pažnju pridaje vladavini prava i temeljnim pravima te poziva Crnu Goru da rješava pitanja koja su spomenuta u zadnjem izvještaju o napretku. To podrazumijeva neovisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Policijska agencija EU-a Europol zadužena je da pripremi izvještaj o organiziranom kriminalu, a Komisija će taj izvještaj imati u vidu pri izradi izvještaja o screeningu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: