Odluka vojnog suda
67

Crna Gora odbila zahtjev Rusije da izruči odbjeglog agenta FSB-a

F. H.
Screenshot
Screenshot
Vlasti Crne Gore odbile su izručiti Ruskoj Federaciji bivšeg visokog operativca ruskog FSB-a Dmitrija Senina. To je saopćeno nakon sjednice Vojnog suda u Podgorici koji u odsutnosti sudi u Seninovu slučaju.

Dmitrij Senin, koji je u junu 2021. godine uhapšen po međunarodnoj potjernici, dobio je politički azil u Crnoj Gori jer je u Ruskoj Federaciji navodno bio proganjan iz političkih razloga.

Senin je u Rusiji optužen za dezerterstvo, za što je predviđena kazna do sedam godina zatvora.

Senin je prešao iz Rusije u februaru 2017. zbog straha od hapšenja u vezi s kaznenom istragom protiv njegovog prijatelja i rođaka, policijskog pukovnika Dmitrija Zaharčenka. Napustio je državu pod lažnim imenom Timur Kudasov preko rusko-gruzijske granice 23. februara 2017. godine.

Ruski mediji izvijestili su da nakon njegova nestanka službe sigurnosti ili nisu znale ili su se pravile da ne znaju gdje se nalazi njihov bivši kolega gotovo tri godine. FSB je tek u decembru 2020. otkrio da njihov sunarodnjak koristi pasoš izdan na drugo ime.

Kasnije, 28. juna 2021., ime bjegunca je dodano na međunarodnu potjernicu, a 4. septembra 2022. Senin je pritvoren u Crnoj Gori.

Ruski tužitelji podnijeli su zahtjev za izručenje, ali Crna Gora je odbila nastaviti jer je bivši pukovnik FSB-a već stekao status izbjeglice.