{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crna Gora može dobiti poziv u NATO već 2009. godine

F
FENA
21.4.2008. u 16:22
0
0
Crna Gora može dobiti poziv u NATO već 2009. godine
0
Crna Gora može dobiti poziv u NATO već 2009. godine
Šef ureda Jefferson instituta u Podgorici Jack Petri smatra da postoji velika mogućnost da Crna Gora naredne godine dobije poziv za članstvo u NATO-savezu.
Ako Crna Gora nastavi da napreduje, kao u Partnerstvu za mir, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da poziv u Akcioni plan za članstvo dobije naredne godine na samitu NATO-a, rekao je Petri podgoričkim medijima.

On je rekao da, "ako se to desi, u najboljem slučaju, poziv za članstvo u NATO Crna Gora može očekivati na samitu Alijanse 2011. godine".

Petri je kazao da Crna Gora ne može slijediti primjer Islanda i ući u NATO bez vojske i podsjetio da je Island jedan od osnivača NATO-a, kao i da je njegov geostrateški značaj, pogotovo u Drugom svjetskom ratu, jedinstven, javio je Tanjug.

"Ovi faktori, kombinirani s geografskom lokacijom u sjeveru Atlantika, između Grenlanda i Evrope, s članstvom u NATO-u garantirali su njegovu sigurnost do tog nivoa da to ima malo zemalja u svijetu. To su razlozi zašto Island nema potrebu za vojskom", objasnio je Petri.

On je ocijenio da je Crna Gora kao mlada, nezavisna država, na dobrom putu demokratskog razvoja.

"Dokle god se suočava s bilo kakvom očiglednom ili predstojećom prijetnjom sigurnosti, dotle ne možemo reći da se (Crna Gora) nalazi u regionu koji je miran, stabilan i siguran", kazao je Petri.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: