Regija
0

Crna Gora i Albanija: Sporazum o prekograničnoj policijskoj saradnji

FENA
Crna Gora i Albanija potpisale su Sporazum o prekograničnoj policijskoj saradnji, koji bi trebalo da doprinese sigurnijim granicama i smanjenju prostora za kriminalne radnje.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović poručio je građanima da su "sprazumom stvoreni izvanredni uvjeti za sigurne granice", javio je Tanjug.

"Sporazum je i poruka onima sa druge strane zakona da će se smanjiti prostor za ponašanje suprotno zakonu", rekao je Kalamperović u petak nakon potpisivanje tog dokumenta.

On je rekao da će Crna Gora takve sporazume potpisati i sa ostalim zemljama jugozapadnog Balkana, podsjetivši da je prije godinu dana usvojena Bečka konvencija o prekograničnoj saradnji njihovih policija koja to predviđa.

Kalamperović je naveo da su u razgovoru sa albanskim kolegom Bujarom Nisanijem konstatirani dobri odnosi i saradnja dvije zemlje, ali i potreba za njenim intenziviranjem i novim akcijama, koju podrazumijevaju sporazumi o readmisiji i ispomoći u slučaju vanrednih situacija.

"Sigurnost je nedjeljiva i ne može se zatvoriti u svoje granice. Moramo poručiti Evropi da činimo sve kako bi postigli evropske standarde u svim oblastima, posebno kada je sigurnost u pitanju", istakao je Kalamperović i dodao da se to može postići samo međusobnom saradnjom.

Nisani je ocijenio da Sporazum potvrđuje angažiranje albanskih i crnogorskih struktura, kako bi bile efikasne u borbi protiv kriminala i protuzakonitih djelovanja na granici dvije zemlje.

"Naši eksperti i policija će sarađivati u sprječavanju međugraničnog kriminala, jer kriminal ne poznaje granice, a borba protiv te pojave je naš zajednički cilj i zahtijeva dobru saradnju službi sigurnosti i državnih struktura", poručio je Nisani.

On je kazao da Sporazum povećava mogućnost saradnje graničnih policija, ali i da olakšava građanima prelazak granice, navodeći da će to doprinijeti sigurnosti koja je bitna za Albaniju i Crnu Goru, ali i čitavu regiju.

Šefica misije OEBS-a u Podgorici Paraskiva Badesku istakla je da integrirano upravljanje granicom podrazumijeva ostvarivanje srednjoročnih i dugoročnih ciljeva, usmjerenih na koordinaciju i poboljšanje saradnje između službi i agencija uključenih u kontrolu i nadzor granice.

"To podrazumijeva i promoviranje saradnje na planu stvaranja efikasnijeg i djelotvornijeg sistema integrisanog upravljanja granicom, sa zajedničkim ciljem uspostavljanja otvorene, ali i kontrolirane granice, sigurne za trgovinu i protok ljudi", rekla je Badesku.

Ona je istakla da se uvođenjem koncepta integrirane kontrole granica odgovorilo na potrebu za uspješnom implementacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i uvođenjem standarda Evropske unije u sve oblasti za koje su zadužene službe obuhvaćene strategijom, u skladu sa strateškim ciljevima članstva u EU.

Direktor Uprave crnogorske policije Veselin Veljović objasnio je da potpisani Sporazum definira konkretne oblike saradnje - razmjenu informacija, kao i zajedničke akcije i patrole policija Crne Gore i Albanije, javio je Tanjug.

"Cilj svih aktivnosti je ograničavanje prostora za djelovanje kriminalnih grupa na prostoru Albanije i Crne Gore", istakao je Veljović, što je potvrdio i njegov albanski kolega Ahmet Prenci.