|

Crna Gora dobila status zemlje kandidata za EU

Crna Gora dobila status zemlje kandidata za EU
0
F
FENA
17.12.2010. u 16:28
6
komentara
0

dijeljenja
Crna Gora dobila status zemlje kandidata za EU Jose Manuel Barroso (Foto: AP)
Čelnici 27 zemalja članica Europske unije odobrili su u petak na samitu u Bruxellesu kandidatski status Crnoj Gori, ali ne i datum za početak pregovora.
"Odlučili smo Crnoj Gori dodijeliti status kandidata te smo izrazili uvjerenje Europskog vijeća da zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Sličnu poruku uputio je i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

"Dogovor o dodjeli kandidatskog statusa nakon preporuke Evropske komisije snažan je signal naše privrženosti budućnosti Balkana", rekao je Barroso.

Europska komisija preporučila je početkom novembra da se Crnoj Gori dodijeli kandidatski status, ali ne i datum za početak pregovora.

Komisija je Crnoj Gori kao uvjet za preporuku za početak pregovora postavila nekoliko prioriteta u području vladavine prava, reforme pravosuđa, izbornog sistema i javne uprave, uloge parlamenta, slobode medija, saradnje s civilnim društvom, te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Po zaključcima Vijeća EU-a s početka ove sedmice, datum početka pregovora s Crnom Gorom mogao bi biti razmatran tek krajem sljedeće godine, nakon što Komisija objavi izvješće o napretku u novembru 2011.

Trenutno pet zemalja ima status kandidata - Hrvatska, Makedonija, Turska, Island i Crna Gora.

Hrvatska je u samoj završnici pregovora, turski pregovori iznimno sporo napreduju, Island je još u fazi screeninga, a Makedonija nije ni započela pregovore zbog spora s Grčkom oko imena zemlje.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...