Regija
0

Crna Gora: Do 1. septembra sjednica o srpskom jeziku

SRNA
Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore
Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da će opozicija zatražiti zakazivanje sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će biti raspravljano o izmjenama zakona o opštem obrazovanju i izbornom zakonu.

Mandić je najavio da će tražiti da sjednica bude održana prije 1. septembra da bi se prije školske godine i konačnog mišljenja Evropske komisije riješilo pitanje srpskog jezika i izbornog zakona.

"Vjerujem da ćemo prije septembra imati riješeno to pitanje, a kao opozicija ćemo se potruditi da iniciramo vanrednu sjednicu Skupštine prije 1. septembra. Već sam kontaktirao kolege iz Pokreta za promjene i Socijalističke narodne partije da bismo što prije predali inicijativu", rekao je Mandić za "Vijesti".

Lider Nove kaže da im nije cilj bojkot, već rješenje koje im je na dohvat ruke jedino ako postoji volja vlasti.

Mandić ističe da je želja da se promijeni Zakon o obrazovanju zapravo potreba za uspostavljenjem društva u kome neće biti jezičke diskriminacije.

"Procijenili smo da je, osim ovog uslova u vezi sa izbornim zakonom koji postavlja Evropska komisija, neophodno ostvariti i šesti uslov koji se tiče sprečavanja svih oblika diskriminacije. Najbrojniju jezičku zajednicu vlast teško diskriminiše, onemogućava joj školovanje na srpskom jeziku i upravo je naš evropski zadatak da se suprotstavimo tom primitivnom, asimilatorskom ponašanju", tvrdi Mandić.