Regija
0

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti

SRNA
Crna Gora obilježava 13. juli - Dan državnosti, nizom prigodnim manifestacija i svečanosti.

Dan državnosti obilježava se kao znak sjećanja na 13. juli 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. juli 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović naredio je da se povodom Dana državnosti Crne Gore izvrši počasna artiljerijska paljba u Podgorici sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Vujanović će danas na Cetinju, u Plavom dvorcu, prirediti prijem povodom Dana državnosti Crne Gore. Na prijem su pozvani predstavnici političkog, kulturnog, naučnog, privrednog, javnog i sportskog života, kao i diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Na svečanost su pozvani narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri.

Svečana akademija povodom Dana državnosti Crne Gore bit će održana na ljetnoj  pozornici pod Orlovim kršom. 

Proslavu organizuju Vlada, Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista i prijestonica Cetinje.
Predstavnici Saveza udruženja boraca i antifašista Crne Gore, zajedno sa predstavnicima državnih organa, položit će danas cvijeće ne spome-obilježjima palim borcima, rodoljubima i civilnim žrtvama.

Neradni dani povodom Dana državnosti Crne Gore biće 13. i 14. juli, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.