Podaci OFAC-a
70

Crna američka lista na kojoj je Milorad Dodik proširena s osobama i firmama iz Srbije

A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD-a proširio je danas crnu listu na kojima osobe i pravni subjekti. Na listi je dodato 17 pojedinaca i 29 pravnih subjekata, a protiv njih su istovremeno izrečene sankcije SAD-a.

Među sankcionisanim osobama i pravnim subjektima su neki iz Srbije. Tako se na proširenoj listi OFAC-a našle osobe koje su povezane sa Slobodanom Tešićem, jednim od najvećih švercera oružjem na Balkanu, a koji se već s početkom ove godine našao na crnoj američkoj listi.

Tešić se u proteklim godinama dovodio i u vezi s određenim osobama i firmama u BiH.

Na osvježenoj listi su se našle osobe za koje se tvrde da su povezane sa Tešićem, a to su njegov zastupnik u međunarodnoj trgovini Goran Andrić, koji direktno ili indirektno upravlja kompanijom "Velcom Trade" Beograd, direktor i sekretar kompanije "Finrost" na Kipru i predstavnik kompanije "Falcon strategies" Esad Kapidžić, generalni direktor "Partizan tek", "Tehnoglobal systems" Beograd Nebojša Šarenac, kao i direktor "Partizan tek" Zoran Petrović.

Na listi se nalaze još i Milan Subotić, Želimir Petrović, Sreten Cvjetković i direktor Ljubo Maričić.

Inače, na "crnoj listi" koja je osvježena sa današnjim datumom, prema podacima OFAC-a, još uvijek se nalazi i aktuelni član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik. On je na ovu listu dospio u januaru 2017. godine